Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc A sztrájkoló balett-táncosok nyugdíjáról hajlandó egyezkedni a francia kormány

A sztrájkoló balett-táncosok nyugdíjáról hajlandó egyezkedni a francia kormány

Franciaországot közel egy hónapja bénítja meg a közlekedési sztrájk, amelynek oka a nyugdíjreformmal, gyakorlatilag a nyugdíjkorhatár felemelésével szembeni elégedetlenség. A tárgyalások az Opera de Paris balett-táncosai szempontjából pozitív eredményt hoztak.

- hirdetés -

Ahogyan mi is beszámoltunk, Franciaországban jelenleg 42-féle nyugdíjkorhatár van, Emmanuel Macron tervei szerint az eddig vállalatonként, illetve ágazatonként működő nyugdíjrendszerek 2025-ben egyesülnének és egységesülnének. Az Opera de Paris és a Comédie Française saját nyugdíjrendszere 1698 óta működik, XIV. Lajosig vezethető vissza, a két intézmény alkalmazottai nem szeretnék a kiváltságaikat elveszíteni. Ennek köszönhetően a balett-táncosok jelenleg 42 évesen, az operaénekesek 50 és 57 éves koruk között, a technikai dolgozók 55 és 62 éves koruk közt mehet nyugdíjba, ami nem csökkentett, hanem teljes összegű nyugdíjat jelent.

- hirdetés -

A balettművészek is részt vettek a december 5. óta tartó sztrájkban, ami eddig nyolcmillió euró bevételkiesést okoz az operaháznak. December 24-én a Párizsi Szimfonikus Zenekar kíséretével A hattyúk tavából adtak elő egy részletet az Opera Garnier előtt, a díszletet A kultúra veszélyben van feliratú molinók adták. A tudósításban nyilatkozó balerina elmondta, hogy akciójuk az őket támogató közönség felé is tiszteletadás, kollégája pedig arról beszélt, a balett kemény fizikai munka, amit a magas színvonal megkíván, az emberi teljesítőképesség pedig (életkorilag) határos.

A legutóbbi hírek szerint Franck Riester kulturális miniszter és a nyugdíjreformért felelős államtitkár, Laurent Pietraszewski levelet írtak az intézmény vezetőjének, amelyben tájékoztatták arról, hogy az új rendelkezések csak a 2022. január 1. után nyugdíjba menő táncművészeket érintik, továbbá kidolgoznak egy táncoséletpálya-modellt is. A Comédie Française művészeivel 2020-ban tárgyal a kormányzat.

Magyarországon táncművészeti életjáradékra jogosult az a személy, aki a Magyar Nemzeti Balettnél, a Győri Balettnél, a Pécsi Balettnél, a Szegedi Kortárs Balettnél, a Magyar Állami Népi Együttesnél, a Magyar Nemzeti Táncegyüttesnél, a Duna Művészegyüttesnél és a Budapesti Operettszínháznál vagy ezek jogelődjeinél összesen legalább 25 éven át – ide nem értve a képzés idejét – magántáncosi vagy tánckari tevékenységet főfoglalkozásszerűen folytatott, és
– legalább 25 év szolgálati időt szerzett, és
– az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, és
– azon a napon, amelytől kezdődően a balettművészeti életjáradékot megállapítják, biztosítással járó jogviszonyban nem áll, és
– azon a napon, amelytől kezdődően a balettművészeti életjáradékot megállapítják a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés i) pontja szerinti rendszeres pénzellátásban nem részesül.

(Via France24.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.