Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok art quarter budapest Fényképezés, képmanipuláció, mágikus anyaghasználat és festészet együtt

Fényképezés, képmanipuláció, mágikus anyaghasználat és festészet együtt

Az aqb Project Space Duo-Trio-Fluo című kiállítása egy 2004-2019 között készült hármas egység, Vető János NahTe köztéri művészetének és a saját tereiben készülő fotóinak a szín-forma-tartalom hármas elv alapján összerakott képpárjai, szám szerint hatvan, fluoreszkáló tobzódásban.

Vető János Budapesten született 1953-ban. Fiatal kora óta zenél, ír, filmez és fényképez. Hajas Tibor performance-művész asszisztense, barátja, és operatőre volt 1976-1980 között, később Méhes Lóránt Zuzuval, Zuzu-Vető néven készített installációkat, szobrokat és képeket. A 80-as évek elején a Trabant zenekar alapítótagja, Lukin Gáborral és Méhes Mariettával. Jelenleg Dániában és Svédországban él és alkot. Világszerte elismert képző- és fotóművész, zenészként rendszeresen koncertezik.

- hirdetés -

Vető János NahTe: Duo-Trio-Fluo – forrás: aqb

„A képek digitális fényképek, amelyeket 2011-ben képpárokba rendezett. 2015-ben húsz vasalható nyomatot készített belőlük. Ezeket fluoreszkáló színű, cink rázókeverékkel lealapozott papírlapokra vasalta, majd a kompozíciót pasztellkrétával kiegészítette, a képeket tovább festette. 2019-ben a sorozatból két méretben printeket nyomtatott, összesen negyvenet.

Vető János NahTe: Duo-Trio-Fluo – forrás: aqb

A Duo-Trio-Fluo egy évtizednyi alkotói munka eredménye, az életmű egészét tekintve esszenciális összegzés: fényképezés, képmanipuláció, mágikus anyaghasználat és festészet együtt.”

Kék üveggolyó és kék madár, híd, család, gyerekek, tenger, Koppenhága-Haverdal, pezsgődugót takaró alumínium fólia, Malmö-Szántód. Itt vagy ott, így vagy úgy, kiskanál, játékpuska, plasztik csontváz, sós cukorka, kábelvirág, folyószobor. Kamera, Photoshop, nyomtató, fluopapír, cink rázókeverék, vasaló, pasztellkréta. Fotográfia, festészet, alkémia, public art, szobagraffiti. Iron-, Fluo- Ferrari print.

„Vető János szavai kulcsszavak a képpárok értelmezéséhez: szimbólumokon és mítoszokon át láthatunk a múltba és a jövőbe, a mikroklímába, a privátba, az univerzumba és a public space-be.”

Szerző: Forián Szabó Noémi

„Képzeld a nagyot meg a kicsit a kintet a bentet a fent a lent a szervezettet a titkosat a láthatatlant a láthatót, a natúrt és a kultúrt.” (Vető János NahTe)

Vető János NahTe: Duo-Trio-Fluo – forrás: aqb

A kiállítás megtekinthető: 2020 január 11 – február 23.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X