Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Indul a Papageno Live - Elsőként az Operából láthattok közvetítést

Indul a Papageno Live – Elsőként az Operából láthattok közvetítést

Kortárs Opera Showcase címmel három új magyar operából mutat be részleteket a Zeneakadémiával közösen a Magyar Állami Operaház január 22-én 17 órától az Erkel Színház Bernáth Büféjében. Az ingyenes, regisztrációhoz kötött programot az Opera médiapartnereként közvetítjük, így élőben követhetitek majd az eseményeket a Facebook-oldalunkon. 

- hirdetés -

- hirdetés -

A Magyar Állami Operaház alapító okiratban foglal kötelessége és hagyománya új magyar művek rendelése és bemutatása. Ezen a feladatának új eszközeként első ízben valósul meg a magyar kultúra napjához időzítve, annak másnapján a Kortárs Opera Showcase kezdeményezés, amelynek célja, hogy a közelmúltban elkészült, friss magyar művekbe engedjen betekintést. Az Opera lehetőségeihez mérten ezáltal is ösztönözni kívánja, hogy az önerőből megvalósult új alkotások nagyobb nyilvánossághoz jussanak mind a szakma, mind a szélesebb operakedvelő közönség körében. A produkciók részletei dramatizált formában, zongorakíséret mellett, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekszakos hallgatóinak tolmácsolásában csendülnek fel. Az előadásokat követően a szakmai bírálóbizottság – Meláth Andrea operaénekes, tanszékvezető (LFZE), Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója, Kocsár Balázs, az Opera főzeneigazgatója – értékeli az elhangzottakat.

Ide kapcsolódik:
Patricia Petibon is fellép az Opera következő, francia évadában

Az est nyitódarabja Fehér György Miklós Két part között című alkotása, amely II. Rákóczi Ferenc száműzetéséből merített ihletett Csabai Máriával közös librettója nyomán. Az emigráció vállalásával és a kitaszítottsággal együtt járó terhet, valamint a hálás utókor szeretetét egyaránt megjelenítő alkotásból Topolánszky Laura és Miloslav Sykora ad elő részletet.

Ugyancsak szerepel a Kortárs Opera Showcase műsorán Andrássy Frigyes Ady Endre halálának centenáriumára készült Ady és Léda című operája. A költőfejedelem, múzsája és annak férjének szerelmi háromszögét feldolgozó alkotásban megjelennek a pályatársak, barátok is. A darab librettója Ady költeményein, valamint eredeti leveleken és naplóbejegyzéseken alapul. Varga Bence színrevitelében Szeleczki Artúr, Kaffehr Zsuzsanna, Mráz Nikolett, Szenthelyi Krisztián és Kissjudit Anna működik közre a Zeneakadémia növendékei közül.

Ide kapcsolódik:
Érdemes-e már a legfiatalabb korban kortárs zenét oktatni?

A műsor záródarabja Karosi Bálint Lonely Hearts (Magányos szívek) című alkotása. A valós eseményeket feldolgozó drámai alkotásban egy jól szituált, magányos fiatal férfi kezd éveken át tartó romantikus levelezésbe egy együttérző, gyönyörű nővel, akiről idővel nem csak az derül ki, hogy angyal, hanem az is, hogy szüksége lenne némi pénzre… Az operát, amely az álmok és a képzelet életünkre gyakorolt hatását vizsgálja, a librettót is jegyző Almási-Tóth András állítja színpadra Topolánszky Laura, Fürjes Anna, Katoh Hiroko, Süle Dalma, Endrész Ferenc, Miloslav Sykora, Bartos Barna és Halász Gergő közreműködésével.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X