Papageno Radio
Blogok Beszélő képek Jávor Pál, aki több volt, mint egy vonzó sztár

Jávor Pál, aki több volt, mint egy vonzó sztár

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1902. január 31-én született Aradon, és 1959. augusztus 14-én hunyt el Budapesten a 20. század első felének egyik legnépszerűbb színésze, egyik férfiideálja, Jávor Pál, aki volt Kukorica Jancsi, Liliom, Orlando, Mercutio, Horatio, Petrucchio és Peer Gynt, játszott nagy drámákat és könnyed vígjátékokat, a mozinak köszönhetően azonban egészen más sztereotípiák, az elegancia, a mulatás, a vonzó sztár képe kapcsolódtak hozzá.

Az Országos Színészegyesület iskolájában tanulta a mesterség alapjait, a pályát Czakó Pál várszínházi társulatánál kezdte, majd a Renaissance Színház tagja lett. Néhány vidéki év — Székesfehérvár, Kaposvár, Esztergom, Veszprém, Szeged — után visszatért a fővárosba. Így írt róla Egyed Zoltán: „az emberek érezték rajta a fiatal, vidéki tigrist, aki sárga foltos fekete vadállat komplexumában oly illedelmesen és tetszetősen, de mégis oly karmokat meresztően tud nyújtózkodni a színpadon a még ismeretlen közönség kegyeiért”. Játszott a Magyar Színházban, a Fővárosi Operettszínházban, a Vígszínházban, 1935-ben pedig a Nemzeti Színház szerződtette.

Szerepelt az utolsó magyar némafilmben, de sztárrá a hangosfilmek tették a fess Jávort, tekintete, kis bajsza, a mámoros szemmel énekelt magyar nóták és egyéb slágerek az ismeretlen fiatalemberből országos idolt csináltak. A szerepkör azonban, amit a film követelt tőle, éles ellentétben állt a benne szunnyadó drámai természettel.

Erősen szemben állt a Nemzeti Színház jobboldali szellemű vezetésével. A német megszállás másnapján elkezdődtek a zaklatások, a kihallgatások, letiltották a színpadról, a filmről. 1944 októberében Sopronkőhidára hurcolták, az amerikaiak Pfarrkirchenben szabadították fel. 1945-ben tért haza, Major Tamás nem vette vissza a Nemzetibe. A Művész Színházban lépett ismét színpadra, de egy évvel később, a mellőzöttség és egy színházi ügynök csábítása miatt az Egyesült Államokba távozott.

Amerikában játszott magyar színtársulattal, sikertelenül próbálkozott Hollywooddal, volt pincér és portás. Felesége ezt az időszakot pokoljárásként írta le. 1957-ben tért haza. Rövid ideig még játszott a Petőfi és a Jókai Színházban, illetve a Kamara Varietében. 1959-ben újra szerződtette a Nemzeti Színház, de betegsége miatt már nem léphetett fel.

Promóció

Stream és színház

X
X