Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Senki többet? Julius Caesar diadalát ábrázolja a művészettörténet egyik legfontosabb rajza

Julius Caesar diadalát ábrázolja a művészettörténet egyik legfontosabb rajza

Legalábbis így hirdeti a Sotheby’s azt a Mantegna-rajzot, amit január 29-én bocsátanak árverésre New Yorkban a ház grafikai aukcióján. A Julius Caesar diadalmenete című, kilenc nagyméretű vászonból álló festmény-sorozathoz (amely ma a brit királyi család gyűjteményében van) készített előrajz egyike a nem közgyűjteményben őrzött két Mantegna-grafikának az összesen ismert húszból, így a ritkaságának megfelelő árat is várnak érte.

- hirdetés -

Andrea Mantegna (1431 körül-1506) padovai festő már ismert és elismert művész volt, amikor 1460-ban a mantovai Gonzaga hercegi család meghívta őt udvari festőjüknek. Ettől fogva a művész haláláig a mantovai udvarban élt és folyamatosan alkotott. Sok egyéb műve között itt készítette el a fiatal II. Francesco Gonzaga (1466–1519) okulására szánt Julius Caesar diadalmenete című festménysorozatát is.

- hirdetés -

Az egyforma méretű, egyenként két és fél méteresnél is nagyobb vásznak elkészítéséhez valamikor 1482 és 1485 között fogott hozzá, és kisebb-nagyobb megszakításokkal csaknem tíz évig dolgozott rajtuk. Az elkészült festményeket a család akkori feje, Ludovico Gonzaga márki 1492. március 2-án nem kis büszkeséggel mutathatta be Giovanni de Medicinek, a későbbi X. Leó pápának a mantovai Palazzo di San Sebastiano nagyteremében (ebben az épületben működik ma a Museo civico di Palazzo Te, azaz a Mantovai városi múzeum).

Andrea Mantegna: Julius Caesar diadalmenete; a kilenc festményből álló sorozat második képe – forrás: Wikipedia

A képek egészen 1627-ig itt is voltak láthatók, ám akkor a Gonzaga család – az egy itáliai gyűjteményéből a valaha történt legjelentősebb áruba bocsájtás keretében a hercegi gyűjtemény több más kiemelkedő darabjával együtt – eladta őket I. Károly angol királynak. A kilenc festmény ma is a brit királyi gyűjtemény részért képezi, a londoni Hampton Court-palota úgynevezett Mantegna-galériájában lehet őket megtekinteni.

A kilenc vászonból álló, de tulajdonképpen egyetlen hatalmas kompozíciót bemutató festménysorozat Julius Caesar seregének diadalmas felvonulását örökíti meg az ókori Rómán keresztül, amint bemutatják a város népének a hadjáratuk során zsákmányolt legkülönfélébb kincseket. A katonák, lovak, elefántok pompás felvonulásának csúcspontja a győztes cézárt hordozó aranyszekér, miközben a festményeken a művész – aki az antik régiségek nagy kedvelője és ismerője volt – számos korabeli fegyvert, hangszert, díszvázát, szobrot ábrázolt.

A Róma – vagyis Itália – dicsőségét hirdető képsorozat, annak ellenére, hogy egy hercegi udvarban, leginkább csakis a kiváltságosok számára volt látható, hatalmas siker lett, ugyanis számos fa- és rézmetszet készült az egyes festményekről, amelyek olcsóságuk folytán széles körben terjedtek, és öregbítették egyúttal Mantegna művészi hírnevét is.

Ide kapcsolódik:
Eredeti Mantegna-műre bukkantak Bergamóban?

A most január végén New Yorkban kalapács alá kerülő, 266×266 milliméteres, tollal és barna tussal készített rajz ennek a festménysorozatnak a második darabjához készült vázlat, vagy inkább kidolgozott előtanulmány, amelyik kis mérete ellenére is nagyon pontosan és részletesen mutatja a majd a kész festményen is megjelenő kompozíciót.

Mantegnának amúgy mindössze húsz egyedi grafikáját ismeri a művészettörténet, és ezek közül is mindössze kettő van magánkézben, a többi olyan közgyűjtemények féltett kincse, mint például a londoni British Museum. Az egyedi Mantegna-grafikák közül az elmúlt fél évszázadban mindössze kettő szerepelt nyilvános árverésen, míg az időnként fel-felbukkanó sokszorosított grafikái közül a legtöbbet a Sotheby’snél 2006 októberében fizettek, ahol egy előzetesen 6000–8000 fontra becsült metszetnek végül 19.200 fontig ment fel az ára, míg a Christie’snél 2013 decemberében Londonban egy ugyancsak metszett Bachanália-jelenetért 11.250 fontot adtak.

Andrea Mantegna: Julius Caesar diadalmenete; vázlatrajz – forrás: Sotheby’s

Ehhez képest a Sotheby’s a most árverésre kerülő egyedi rajzért előzetesen legalább 12 millió dollárt (3,610 milliárd forint) vár, ami annál is kevésbé meglepő, hiszen a kilenc festményből álló diadalmenet-sorozatnak ez az egyetlen ma ismert grafikai előképe. A nem is olyan régen felfedezett rajzot először 2018–2019-ben a londoni National Museumban, majd a berlini Gemäldegalerie-ben bemutatott Mantegna–Bellini-kiállításokon lehetett először látni nyilvánosan.

Az árverés előtt a Sotheby’s által infravörös fényben végrehajtott vizsgálatok pedig azt is kimutatták, hogy a kompozíció bal oldalán látható, kocsin húzott hatalmas Aesculapius-szobor helyén eredetileg egy kisebb szobor vázlata volt, ám azt a művész később átrajzolta, feltehetően azért, mert jobban illőnek találta a majdani végleges festmény méreteihez.

De akárhogyan is történt, az – legalábbis az árverést rendező Sotheby’s szerint – biztos, hogy a kis rajzzal a reneszánsz művészet egyik legfontosabb grafikai munkája kerül kalapács alá.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!