Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Kékszakállú festményen és zenében – Papageno-est a Várfok Galériában

Kékszakállú festményen és zenében – Papageno-est a Várfok Galériában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az idén 30 éves Várfok Galéria és a Papageno közös sorozatának első, január 23-i beszélgetésén a két Kékszakállút: Rozsda főművét és Bartók operáját boncolgatja Fazekas Gergely, Kovács Krisztina és Zsoldos Dávid. 

Papageno-est: A két Kékszakállú élőben a Várfok Galériából

Papageno Live a Várfok Galériából!Az idén 30 éves Várfok Galéria és a Papageno közös sorozatának első, január 23-i beszélgetésén a két Kékszakállút: Rozsda főművét és Bartók operáját boncolgatja Fazekas Gergely, Kovács Krisztina és Zsoldos Dávid. Tartsatok velünk.

Közzétette: Papageno – 2020. január 23., csütörtök

- hirdetés -

Rozsda Endre (1913-1999) életét felforgatta Bartók Béla 1937-es koncertje a Zeneakadémián. A sikeres fiatal művész a zenét hallgatva és Bartók kezét látva döbbent rá arra, hogy nem kortársa saját magának. Ennek hatására mindent hátrahagyott és Párizsban az absztrakció útjára lépett.

A két Kékszakállú

január 23., csütörtök, 19 óra

Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 11.)

Fazekas Gergely zenetörténész, Kovács Krisztina a Várfok Galéria művészeti vezetője, művészettörténész, Zsoldos Dávid zenetörténész

A beszélgetés időtartama egy óra, melyet egy rövid tárlatvezetés követ a Rozsda kiállításon.

 

A program elérte a maximum létszamot, így további regisztrációt nem áll módunkban fogadni.

A kékszakállú herceg vára már Rozsda érett, úgynevezett kaleidoszkópos korszakának egyik meghatározó alkotása, melyet 1965 és 1979 között, 14 évig festett és a három legnagyobb Rozsda kép egyike. A kép életműben betöltött szerepe, bonyolult tér- és formastruktúrája visszhangozza Bartók Béla operájának a szavakkal ki nem fejezhető érzelmi komplexitásra vonatkozó törekvését.

Rozsda Endre-kiállítás – forrás: Várfok Galéria

Ahogy a mű egyes részletei felcsendülnek a beszélgetés során, úgy nyílik ki a kép időszerkezete is és elevenedik meg előttünk Kékszakállú és Judit, a lélek archetípusait előhívó alakja.

A kiállításról bővebben egy korábbi cikkben számoltunk be:

Ide kapcsolódik:
Nagyszabású kiállítással indul a Várfok Galéria jubileumi évada

A Várfok Galéria mint az egyik első hazai kortárs, máig folyamatosan működő, magánalapítású galéria idén ünnepli 30. születésnapját. A jubileumi évadban a Galéria kiállítási programjában kiemelt szerepet kap a különböző művészeti ágak, elsősorban a zene és a képzőművészet kapcsolatának bemutatása. A következő két rendezvény Szirtes János és Mulasics László kiállításaihoz kapcsolódik majd márciusban és májusban.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X