Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Egy örök Gilda - Ágai Karolára emlékezünk

Egy örök Gilda – Ágai Karolára emlékezünk

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ágai Karola Kossuth-díjas énekművész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja 1927. március 30-án született és 2010. február 22-én hunyt el Budapesten.

Ágai Karola tanulmányait magánúton Révhegyi Ferencné irányításával végezte, zenei pályafutását 1952-ben a SZOT Együttes énekkarában kezdte, ezután a Rádiókórus tagja, majd a Honvéd Művészegyüttes szólistája lett. 1957-ben szerződtették a Magyar Állami Operaházhoz, ahol rövid idő alatt az egyik vezető művész lett. Az énekesnő pályafutásának fontos állomásai voltak az Erkel-operák. A Hunyadi Lászlóban két szerepet is elénekelt: Gara Máriát és Szilágyi Erzsébetet. Verdi nőalakjai közül leggyakrabban a Rigoletto Gildáját játszotta el a színpadon.

Alakításait virtuóz koloratúrtechnika és kitűnő színészi készség jellemezte. Hazai és külföldi produkciói után szuperlatívuszokban bővelkedő kritikákat kapott. A Magyar Állami Operaház magánénekeseként sikerrel szerepelt a világ nagy operaszínpadain, többek között a Wexford Operafesztiválon, a New York-i Metropolitanben, a moszkvai Nagy Színházban, a bécsi Volksoperben és a hamburgi Operaházban.

Ágai Karola 2009-ben, a Kossuth-díj átvételekor megjegyezte: ha nem életművéért, hanem valamilyen produkció alapján jutalmazták volna, az minden bizonnyal Richard Strauss Ariadne Naxos szigetén című operájának 1967-es felújítása lett volna, amelyben egyik legnagyobb sikerét aratta Zerbinetta szerepében.

Ez a siker vitte a New York-i Metropolitan Operába, ahol Donizetti Lammermoori Luciájának címszerepét énekelte. Az ő kedvéért jött el azután a „vasfüggöny” mögé Nicolai Gedda, a páratlan svéd tenor.

Ide kapcsolódik:
Banki alkalmazottból operasztár – Nicolai Gedda élete és művészete

A Magyar Operaházból 1982-ben vonult nyugalomba, de hangversenyeken még utána is énekelt. A barokk kortól a XX. századig terjedő időszak dalirodalmának remekműveit férjével, Szendrey-Karper László gitárművésszel együtt sikerrel tolmácsolta itthon és a nagyvilágban. Ágai Karolát 1958-ban Liszt-díjjal, 1970-ben érdemes művészi, 1977-ben kiváló művészi címmel tüntették ki. 1992-ben lett a Magyar Állami Operaház örökös tagja, 2007-ben pedig a Halhatatlanok társulatába is beválasztották.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X