Papageno Radio
Címlap Cziffra Györgyöt egy Liszt-játékfilmből sem hagyhatták ki

Cziffra Györgyöt egy Liszt-játékfilmből sem hagyhatták ki

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1970-ben készült a Szerelmi álmok című szovjet-magyar koprodukciós film, amelynek rendezője Keleti Márton volt, Liszt Ferencet Sinkovits Imre alakította. A filmben hallható Liszt-műveket Szvjatoszlav Richter és Cziffra György adták elő.

A kétrészes színes film forgatókönyvét egy hangjátékból kiindulva Keszi Imre és a szovjet L. M. Del írták, a forgatások többek között Budapesten, Leningrádban, Weimarban, Rómában, Bécsben zajlottak. „Legfontosabb célom ugyanis, hogy őszinte filmet készítsek és igaz szemszögből közelítsem meg Liszt Ferenc alakját. Szigorúan ragaszkodtam, hogy a forgatókönyvírók ne regényesitsenek meg semmit, ne tegyenek hozzá a valósághoz. Arra törekszem, hogy ne csak sikereit, de életének válságos pillanatait is a nézők elé állítsam, bemutassam, hogy ez a lángelme, aki maga körül annyi embert tudott boldoggá tenni, önmaga tulajdonképpen egész életében boldogtalan maradt…” — fogalmazott Keleti Márton rendező a forgatás közben.

Sinkovits Imre mellett Liszt titkárának, Belloninak a karakterét Pécsi Sándor alakította, Carolyne-t Ariadna Sengelajára, Marie D’Agoult-t Klara Lucskóra, Olgát Irina Gubanovára osztotta a rendező, de fontos szerepet kapott Major Tamás, Básti Lajos, Tolnay Klári, Bessenyei Ferenc, Szirtes Ádám is. A nagy zeneszerzők közül megjelent a történetben Czerny, Berlioz, Glinka, Borogyin, Erkel és természetesen Richard Wagner.

Ide kapcsolódik:
Februárban indul az 5. Cziffra György Fesztivál

A filmben felhangzó zenét Farkas Ferenc válogatta ki Liszt életművéből: „ő komponálja egységbe a Liszt-művekből kölcsönzött aláfestő zenét. A nagy zárójelenetsor Faust-szimfóniáját Ferencsik János vezényli, és a legjobb hazai énekesek tolmácsolják, Liszt zongorajátékát pedig Szvjatoszlav Richter és Cziffra György szólaltatja meg” — tette hozzá Keleti. Sinkovits igen impresszív zongorista volt: „Ha nem tudnám, hogy a zenei részleteket Richter és Cziffra György tolmácsolja play-blecken, hát azt hihetném, hogy ő maga zongorázik. Olyan csodálatosan azonosult Sinkovits Imre Liszt Ferenc alakjával” — értékelte Szabó Ferenc zeneszerző a színész munkáját.

Nézze meg itt a filmet:

Promóció

X
X