Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Kirúgta a szülés után visszatérő balerinát a balettigazgató

Kirúgta a szülés után visszatérő balerinát a balettigazgató

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Lyoni Balett igazgatója, Yorgos Loukos nem újította meg az együttes szülési szabadságról visszatérő balerinájának, Karline Marionnak a szerződését, a művészt két nappal a visszatérése után rúgta ki.

- hirdetés -

Az eset 2014-ben történt, a lyoni évek előtt a Nancyban és a lausanne-i Béjar Ballet-nél is jelentős szerepeket alakító balerina pedig perre vitte a dolgot. A pernek február elején lett vége, az ítélet szerint Marion 5000 eurót kap kompenzációként, az együttes felügyelőbizottsága pedig egyhangú döntéssel határozott arról, hogy a 69 éves Loukosnak, aki 33 évig vezette a Lyoni Balettet, távoznia kell.

Ide kapcsolódik:
Balerinák babával

Karline Marion akkor öt éve volt a társulat tagja. Franciaországban a balett-táncosok nagy része határozott időre szóló szerződéssel dolgozik, de öt év határozott idejű szerződés után a kontraktus határozatlan idejűvé válik. Marion épp ez előtt állt, amikor elbocsátották.

2018-ban a Nizzai Balett szólistáját, Gaela Pujolt küldték el, miután második gyermekével teherbe esett. A táncosnő zaklatás és diszkrimáció miatt perelte be az együttes vezetőjét.

Szintén 2018-ban történt az eset, amikor Julie Fuchs francia szoprán négy hónapos kismamaként a hamburgi operaházban Paminát énekelt volna, ám a produkció művészi integritása érdekében – így szólt az indoklás – lecserélték az énekesnőt.

 

Ugyanebben az évben indult el a SWAP’ra (Supporting Women and Parents in Opera – azaz Nők és szülők támogatása az operában) Nagy-Britanniában: egy kampány, amelyben operaénekes és operarendező nők vesznek részt, céljuk pedig az, hogy pozitív változások történjenek a műfajban a nemi arányok tekintetében.

(Via Expatica.com)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X