Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Cziffra Fesztivál Kovács János és Takács-Nagy Gábor kapták a Cziffra Fesztivál életműdíját

Kovács János és Takács-Nagy Gábor kapták a Cziffra Fesztivál életműdíját

Gálakoncerttel és díjkiosztó ünnepséggel zárult február 23-án a Zeneakadémián az ötödik alkalommal megrendezett jubileumi Cziffra Fesztivál.

- hirdetés -

A Cziffra Fesztivál Tehetség-díjat Kovács Gergely Junior Prima díjas zongoraművész és Pálfalvi Tamás trombitaművész, a Cziffra György Fesztivál Életműdíját Takács-Nagy Gábor  és Kovács János karmesterek vehették át Balázs János zongoraművésztől, a fesztivál alapítójától és Vigh Andreától, a Zeneakadémia rektorától.

- hirdetés -

A 18 év alattiaknak járó Ifjú Tehetség Díjat Gyúró András (ütőhangszer), illetve megosztott formában Haraszti Emma (hegedű) és Dénes András (harsona) érdemelte ki.

Ide kapcsolódik:
Balázs János: „Fontosnak tartom, hogy egy fiatalban legyen szenvedély és akarat”

A zsűri Dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima Díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elnökletével az alábbi tagokból állt: Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének vezetője, Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia Alelnöke, illetve Keller András Liszt-díjas hegedűművész, karmester, Érdemes Művész.

Balázs János ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy Cziffra György kitartása és emberi magatartása példaértékű és követendő példa mindenki számára. A fesztivál kiemelten fontos feladatának nevezte a tehetségkutatást és a tehetséggondozást, hiszen Cziffra György is számos fiatal művészt indított el a pályán, bemutatkozási lehetőséget biztosítva számukra. Szólt arról is, hogy tervei szerint 2021-ben, Cziffra György születésének 100. jubileumán monumentális világkörüli fesztivállal adóznak a mester emléke előtt.

Ide kapcsolódik:
Vagyim Repin: „Cziffra abban volt a legnagyobb, ami egy ponton túl taníthatatlan”

A gálaesten Vagyim Repin hegedűművész, a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar és Balázs János zongoraművész Grieg, Csajkovszkij és Ravel műveit szólaltatta meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.