Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok JM blog Közös workshopot tart a budapesti és a jeruzsálemi zeneakadémia

Közös workshopot tart a budapesti és a jeruzsálemi zeneakadémia

Nyolcadik alkalommal rendezi meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia a Reconnections kamarazenei workshopot a két intézmény diákjainak és tanárainak részvételével. A közös munka február 25-én ingyenes koncerttel zárul a Solti Teremben.

- hirdetés -

„Az elmúlt évek egyértelműen bizonyították, hogy a Reconnections valóban képes hosszan tartó barátsághidakat és gyümölcsöző együttműködéseket létrehozni kultúráink, társadalmaink és művészeink között” – fogalmaz a nyolcadik workshop alkalmából Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
„A zene hatalma” - Fiatal tehetségekkel adott koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora felidézi: a 2013-ban indult kamarazenei program a zenén keresztül kapcsolódási lehetőséget teremtett Magyarország és Izrael számára, és az esemény mára hagyománnyá nőtte ki magát mind Budapesten, mind Jeruzsálemben. Az együtt töltött több mint egy hét és a közös muzsikálás teremti meg azt a teret, amelyben e két nemzet közötti párbeszéd kibontakozhat, és egyedülálló művészi produkcióban nyeri el végső formáját – teszi hozzá a rektor, miközben hangsúlyozza: a kamarazene varázsa összetettségében rejlik, hiszen olyan közösségformáló erővel bír, amelynek nélkülözhetetlen eleme az alkalmazkodóképesség, az egymásra hangolódás, a tisztelet. Az „összekapcsolódás” egyszeri, az adott pillanatban történik és nemcsak a színpadon, a zenészek, hanem a közönség és a művészek között is. E tíz nap alatt a próbák és a koncertek eredményeként baráti közösségek formálódnak, és ugyan különböző országokba térnek haza, a zene által bármikor újra tudnak kapcsolódni egymáshoz – mutat rá.

A Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia rektora, Dr. Yinam Leef arra emlékeztetett: a Reconnections programot Izrael korábbi budapesti nagykövete, Ilan Mor kezdeményezte, aki kapcsolatban állt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, a jeruzsálemi akadémia pedig lelkesen támogatta az ötletet. A kamarazenéről szólva úgy fogalmaz: ez a muzsikálás csúcsa diákoknak és tanároknak egyaránt, ezért gazdag, vonzó programot alkottak, széles repertoárral, intenzív próbákkal és workshopokkal. Hozzáteszi: nem statikus, hanem dinamikus hagyományt teremtettek, hiszen mindig más és más hangszerek és tudományterületek kapcsolódnak be. „A Reconnections valódi kincs, hiszen gyümölcsöző diák- és tanárcsere-programmá fejlődött, a két intézmény kapcsolata erőssé vált. A program révén a hallgatók közösen ismerkedhetnek meg a magyar zsidóság történetével, kulturális és társadalmi aspektusokkal, ami nyitottabbá, toleránsabbá teszi a következő generációt” – hangsúlyozza.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.