Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Műsorra tűzi Kurtág operáját a New York-i Filharmonikusok

Műsorra tűzi Kurtág operáját a New York-i Filharmonikusok

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Bejelentette 2020/2021-es évadát a New York-i Filharmonikus Zenekar, amelyben Kurtág György A játszma vége című operájának amerikai bemutatója is szerepel.

- hirdetés -

A Kossuth-díjas zeneszerző első operáját 2018 őszén mutatták be nagy sikerrel a milánói Scalában, ahol a művet nyolc percen át tartó taps fogadta. Kurtág Samuel Beckett A játszma vége (Fin de partie) című abszurd drámáját zenésítette meg. A mű elnyerte az International Opera Awards-ot, a műfaj egyik legrangosabb díját világpremier kategóriában.

Ide kapcsolódik:
Az operavilág legrangosabb díját kapta Kurtág György darabja

A játszma végét itthon a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül mutatják be 2020. április 10-én. A darab Pierre Audi rendezésében, a milánói premier szereposztásában kerül színre. Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar, amely már az ősbemutató előmunkálataiban is részt vett.

A BTF programjaival foglalkozó tematikus blogunkat itt olvashatják.

A zeneszerző elmondta, hogy 1957-ben, néhány hónappal a premier után látta Beckett darabját Párizsban, és a színmű életre szóló hatással volt rá. A drámából kétórás, egyfelvonásos opera készült: Kurtág az eredeti mű kulcsepizódjait, a teljes darab több mint felét használta fel, prológust és epilógust is írt hozzá.

(Via Slipped Disc)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X