Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Országos programsorozatot indít a KÓTA az ifjúsági kóruséneklésért

Országos programsorozatot indít a KÓTA az ifjúsági kóruséneklésért

A Hangról Hangra program keretében három nagyszabású koncertre is sor kerül tavasszal: a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Nemzeti operák gyöngyszemei címmel lesz hallható egy különleges program, Pécsett Ifjúsági Kórusünnepre kerül sor, Szegeden pedig ősbemutató is felhangzik: Tóth Péter Pünkösdi kantáta című darabja.

- hirdetés -

Az EMMI és a KÓTA szakmai együttműködésének újabb állomása a „Hangról Hangra… az ifjúsági kóruséneklésért” című program, melynek keretében 2020 első félévében 100 millió forintból országszerte mintegy 80 kisebb-nagyobb rendezvény valósul meg.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Ők a KÓTA idei díjazottjai

A „Hangról Hangra” program a közösségi élményt talán leginkább szolgáló összetevője az a mintegy félszáz kórustalálkozó, melyeken szerte az országban énekesek százai gyűlnek össze. Vannak köztük területi alapon szerveződők, ahol egy-egy régió kórusait lehet meghallgatni, de olyanok is, ahol valami más kapcsolja össze a fellépőket, mint például az Evangélikus Diákkórusok Országos Találkozója, a Kicsinyek Kórusainak XVI. Országos Találkozója vagy a VI. Vándor-Révész Fesztivál és IV. Nemzetközi Kórusverseny. Külön találkozókra kerül sor a felsőoktatásban működő együttesek számára.

A program fontos eleme, hogy az országban tevékenykedő kóruskarnagyok, énektanárok és énekesek számára minél több lehetőséget nyújtson a szakmai fejlődésre, egymástól való tanulásra, tapasztalatszerzésre, közös kísérletezésre.

Ennek érdekében több, már nagy hagyományokkal rendelkező esemény kapcsolódik országszerte  a rendezvénysorozathoz, többek között a VIII. Szinkópa Vegyeskari Találkozó és kurzus, a Tehetséggondozás Kodály szellemében című továbbképzés, a Bárdos Szimpózium, az Avizó Karvezető Kurzus illetve a XIV. Kodály Tábor.

Ide kapcsolódik:
Térképen böngészhető népzenei adatbázist készített a Zenetudományi Intézet

Emellett két kiemelt konferenciára is sor kerül. A Szálljon fel énekünk… de hogyan? – XVI. Magyar Karvezető Konferencia a magyar kórusvezetők egyik legfontosabb éves szakmai találkozója. Idei témája a romantika kora lesz, az előadások kitérnek a repertoár bővítésére, valamint a romantikus stílus előadási gyakorlatára.

A Hold Fast to Dreams – Ragaszkodj az álmokhoz! – Nemzetközi Zenei Nevelési Konferencia Kodály Zoltán zenei nevelési koncepciójának múltját, jelenét, de leginkább jövőjét járja majd körül az angol nyelvű előadások, kerekasztal-beszélgetések és bemutatók során. Fő kérdései: milyen lehetőségeink vannak a közös éneklés minél szélesebb körű elterjesztésére? A technikai felkészültség mellett hogyan biztosítsuk a muzikalitás megvalósítását? Mi módon közvetíthető a módszer az újabb generációk felé?

A „Hangról Hangra” program részeként sor kerül kisebb szakmai továbbképzésekre is: a felkért előadók (neves karnagyok, ének-zene tanárok) „vándorolnak” a szakmai közösségekhez, ahol konkrét témákban nyújtanakgyakorlati segítséget, a résztvevő énektanároknak, kórusvezetőknek.

Kiemelt koncertek:

2020.03.01., 18:00 – Nemzeti operák gyöngyszemei

(Budapest, Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)

2020.03.12., 19:00 – Ifjúsági Kórusünnep

(Pécs, Kodály Központ)

2020.06.03., 19:00 – Szegedi Kórusok Ünnepe

(Szegedi Nemzeti Színház)

A KÓTA 1970 óta szervezi és koordinálja az „Éneklő Ifjúság” hangversenyeket. Ezt a kifejezést először Bárdos Lajos használta. Az ő kezdeményezésére rendezték meg az első nagy ifjúsági hangversenyt 1934. április 28-án, a Zeneakadémia nagytermében. Ez a szép hagyomány azóta is folytatódik: tavasszal országszerte szerveznek ifjúsági hangversenyeket. E rendezvények csúcspontjaként az Éneklő Ifjúság Napjához, április 28-hoz kapcsolódva évente 3 napos szakmai konferenciákra kerül sor más-más helyszínnel, hogy az ország minden területe, megyéje bemutathassa saját értékeit, s mindazt, amit az ének-zene tanítás terén és a kóruskultúrában elért. Az évad kiemelkedő eseménye a Zeneakadémia Nagytermében rendezendő Gálakoncert, melyre a legjobban szereplő énekkarok kapnak majd meghívást.

Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke az eseménysorozatot bemutató február 24-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy „a sokszínű és értékvédő programok 19 megye 36 településének 69 helyszínén valósulnak meg, a legtöbb program pedig ingyenes. Országszerte mintegy félszáz, közte két felsőoktatási kórustalálkozót is rendeznek, az Éneklő Ifjúság gálakoncertnek pedig ezúttal a Zeneakadémia ad otthont május 17-én. Az iskolai énektanárok 13 továbbképzésen vehetnek részt, emellett több szakmai vándorkonferencia is segíti a pedagógusok munkáját.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.