Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Visszatér Budapestre a világsztár koreográfus darabja

Visszatér Budapestre a világsztár koreográfus darabja

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Wayne McGregor Company FAR című előadását 2011-ben láthatta már a Trafó közönsége. Azóta azonban felnőtt egy generáció, a darab pedig igazi klasszikussá nemesedett, így aztán aki látta akkor, aki nem, mindenképp legyen ott a Nemzeti Táncszínházban február 29-én vagy március 1-jén!

- hirdetés -

Wayne McGregor korunk egyik legünnepeltebb koreográfusa, aki Londontól Milánóig a világ vezető balett-társulatainak készített előadásai mellett filmekben (például a Harry Potter és a tűz serlege) és videoklipekben (Radiohead: Lotus Flower) dolgozik. Számtalan szakmai díja mellett 2011-ben kitüntették a Brit Birodalom Érdemkeresztjének tiszti fokozatáva. l1992-ben Random Dance néven alapította meg saját társulatát azzal a céllal, hogy egy különleges kreatív műhelyt teremtsen előadásaihoz. Ebben a szellemi-szakmai közösségben a táncosok mellett a zene és a vizualitás terén is innovatív, új utakat kereső művészekkel működik együtt.

A koreográfus nem polihisztor, de érdeklődése határtalan, a tánctól az agykutatásig terjed, pontosan úgy, mint a felvilágosodás korában élt művészeké és tudósoké: anatómiával dacoló koreográfiája és úttörő megközelítése a tánc, a tudomány, a film, a zene, a képzőművészet és a technológia terén egy sor igazán egyedi alkotást eredményezett. A FAR a 18. századba repít bennünket vissza, abba a különös és ellentmondásokkal teli korba, amely először „hozta szóba a testet”. McGregor szintén a testet kutatja, és ezt nem egyedül, a balett-teremben, hanem laborokban, kutatók, tudósok segítségével teszi, hiszen rajong az új technológiákért. Kísérletezik folyamatosan, új nyelvet hoz létre, a természettudományt azonos platformra hozza a művészettel. A FAR izgalmas kortárs darab, évszázadokat átívelő érzékenységgel.

Ide kapcsolódik:
Margaret Atwood regényéből készít balettet Wayne McGregor

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X