Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Dubóczky Gergely kedvenc művei a Lakatlan sziget következő adásában

Dubóczky Gergely kedvenc művei a Lakatlan sziget következő adásában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Dubóczky Gergely kérésünkre kiválasztotta kedvenc felvételeit a Papageno Rádió új, Lakatlan sziget című tematikus műsorába, melyeket a következő adásban, március 24-én hallgathatunk meg.

A műsorban hétről hétre a hazai művészeti élet meghatározó képviselőinek személyes kedvenceit hallhatjátok.

- hirdetés -

Először is Bachot vinnék magammal. A Wohltemperiertes Klavier tényleg mindennapi kenyér, itthon is, nemhogy egy lakatlan szigeten. Álljon itt mondjuk az esz-moll ricercar fúga az első kötetből.

Nem biztos, hogy máskor is Wagnert vinnék egy lakatlan szigetre, de mivel most épp készülök egy koncertre a Budafoki Dohnányi Zenekarral, elővettem újra a Walkürt. A gigászi eposz mindig lenyűgöző, és bár másképp, mint Bachnál, mégis hit árad a hangfolyamból. Wotan dekadens búcsúja a világrend megváltozását vetíti előre, ám a remény megmarad – Wagner motívumszövedéke tényleg egy mitológia rétegzettségével ér fel.

Ide kapcsolódik:
Nemzetközivé bővül a Medikus Zenekar

Haydnt viszont szintén nem lehet kihagyni. Lehet Bach zenéje istenérv, de hogy Istennek humora is van, azt Haydntól tudjuk. Kiváló példa erre a 80. szimfónia: Mit keres ott a Walkür-viharhoz hasonlatos Sturm und Drang kezdés után az a landler az első tételben..? Vagy az utolsó tétel ritmikai billegése? Egy darabig azt sem tudjuk, hol vagyunk, jó pár ütemnek kell eltelnie, mire végül helyreáll a ritmus és ezzel együtt a világ rendje. (Lásd még Wagner: Ring és a világégés utáni új remény.)


* Hallgassátok velünk a már mobilapplikáción is elérhető Papageno Rádió keddenként, 22 órakor kezdődő műsorát. Az applikációt androidra itt, iPhone-ra pedig innen tudjátok letölteni. Ismétlés csütörtökön 15, szombaton pedig 16 órától.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X