Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok 70 Szokolay Ezért volt a hárfa Szokolay Sándor legkedveltebb hangszere

Ezért volt a hárfa Szokolay Sándor legkedveltebb hangszere

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A hárfa fontos szerepet töltött be Szokolay Sándor alkotásaiban. Zenekari és kamaraműveiben a pasztellszínek és a légies hangzás kifejezőjeként rendszeresen jutott szólisztikus szerephez az alkotó számára kedves hangszer.

A hárfa lehetőségeinek tanulmányozása és a technikai megvalósítás céljából a szerző szoros munkakapcsolatban állt a műveit megszólaltató előadókkal. Lubik Hédi, Maros Éva, Olasz Margit majd a fiatalabb generációból Polónyi Ágnes hárfaművészek rendszeresen részt vettek a Szokolay művek előadásában.

- hirdetés -

A Tre Pezzi címe is elárulja a három önálló darab egyesítését.

  1. Intrada
  2. Improvvizatione
  3. Capriccio

1985-ben készült az Intrada című nyitótétel, Hárfa szóló az Ecce Homo elé címmel. Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia című regényéből készült Ecce Homo opera elé tervezett hangszeres epizódot a zeneszerző végül elvetette, de a zenei anyagot megőrizte.

1977-ben keletkezett a középső Improvvizatione tétel nem a gátlástalan improvizációra, hanem sokkal inkább a töprengésre épül. Elgondolkoztató, befelé forduló morfondizáló rögtönzés. A különleges hárfahangolásból adódó hangkészlete, szabadritmusú majd aleotorikussá váló alapanyagból építkezik.

Ide kapcsolódik:
Bár hallhatná Szokolay Sándor, ahogy az Abouzahra testvérek a Capricciót játsszák - Videó

1992-ben született a Capriccio című virtuóz zárótétel, egy ringató hangulatát idéző, franciás középrész nyugalmával elcsendesedik, mielőtt visszatér a lendületes téma és megállíthatatlanul célba ér.

Polónyi Ágnes a három hárfadarab mellett Szokolay szóló zongorára készült fiatalkori műveinek tanulmányozásában is elmerült. A Zene-bona sorozatból készült hárfaátiratok öt részben kerülnek bemutatásra a lehetetlent nem ismerő, nagyszerű hárfaművésznő előadásában.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X