Papageno Radio
Blogok Fészek Művészklub Fényes estélyek és előkelő vendégek – Így indult a Fészek Művészklub

Fényes estélyek és előkelő vendégek – Így indult a Fészek Művészklub

1901. szeptember 7-én nyílt meg a Kertész és a Dob utca sarkán a Fészek, azaz a Festőművészek, Építőművészek, Szobrászok, Zenészek, Énekesek és Komédiások klubja, amely művészek közadakozásából épült. Milyen élet zajlott a falak között az első néhány hónapban? 

„Első estéjét fényes sikerrel rendezte az új művészklub. Az estélyen Wlassics Gyula, Keglevich István, Szapáry Pál gróf, Szapáry László gróf, Karácsonyi Jenő gróf, Hunyady József gróf, Lévay Gyula báró, Neumann Ármin stb. jelentek meg. Az estét Várady Sándor kezdte meg, aki egy elmés verses prológot olvasott fel – kitűnő pointe-tel. A felolvasót ugyanis – kidobták a színről. Szerémy Zoltán Palágyi Lajos Mai költők című paródiáját mondta el – kitörő tetszés mellett. Zajos hatást keltett Pálmay Ilka, Szoyer Ilonka, s érdeket Kornai Rikárd, Földessy Arnold, Sziklai és Kovács. Végül egy kis bohózatot adtak elő. Előadás után sokan asztalhoz ültek” – számolt be a Magyar Nemzet 1901. november 1-jén.

Ide kapcsolódik:
Fészek Művészklub: új törekvések a hagyományok mentén

A pezsgő társasági életre egy két héttel későbbi cikkecske is utal a Budapest című lap november 16-i számából: „A téli kiállítás ünnepi megnyitása alkalmából ma este lakomára gyűltek össze a művészek és müpártolók a Fészeknek nevezett művészklub helyiségében. Az előkelő társaságban igen sok hölgy jelent meg. A felköszöntők sorát Zsilinszky Mihály közoktatásügyi államtitkár kezdte meg, aki a királyt éltette. Zala György a kormány képviselőjét, Zsilinszky államtitkárt köszöntötte föl. Jendrássik Jenő szép szavakkal üdvözölte Berzeviczy Albertet, a képzőművészeti társulat alelnökét, aki poharát a Fészek sikerére és a magyar művészet felvirágozására emelte. Kukorszky István, az állami számvevőszék elnöke a művészeket, Telepy Károly műtáros a műpártolókat és Vízvári Gyula mint a Fészek egyik elnöke, a vendégeket köszöntötte fel. Lakoma után a társulat elszéledt a Fészeknek művészi ízléssel berendezett helyiségében.”

S hogy milyenek voltak ezek a termek? Mutatjuk!
Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!