Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Foglaljanak helyet a Trafóban!

Foglaljanak helyet a Trafóban!

A Trafó bekapcsol – szól a szlogen, ami a jelenlegi helyzetben egy újabb szóval egészül ki: otthon. A Take a Seat! online estek március 28-án indulnak Halas Dóra, Nagy Fruzsina és a Soharóza Tabu kollekciójával, valamint egy egészen különleges és elképesztően gyors egyedi fejlesztéssel, amellyel a sorozat címének megfelelően a virtuális valóságban is helyet tudunk foglalni a Trafó nagytermében.

- hirdetés -

A Trafó befogadó színház, a magyar független szcéna egyik legfontosabb játszóhelye, de akkor is a Tűzoltó és a Liliom utca sarkára megyünk, ha azt akarjuk megtudni, mi történik a nagyvilágban. Ennek megfelelően a nagytermet, a klubot, a stúdiót – és persze a galériát – illető műsorstruktúra is másképp áll össze, mint egy repertoárszínháznál. Így aztán néha bosszankodik a néző, ha lemarad egy izgalmas hazai produkcióról, mert a programszervezés sajátosságai miatt bizony, előfordulhat, hogy az ősz után csak tavasszal láthatja újra az előadást, a külföldiekért pedig elmorzsol egy könnycseppet. A március 28-án 20 órakor, a Tabu kollekcióval induló Take a Seat! estek azonban erre is megoldást jelentenek.

- hirdetés -

A Take a Seat! virtuális nézőtér ötletét a pillanat heve és a gyors, mégis stratégiai megoldáskeresés igénye hívta életre. Egészen pontosan március 12-én délután született meg a koncepció alapfelvetése Kovács Andrea, a Let it Be! art agency vezetőjének részéről, aki épp aznap este készült (volna) a Trafó idén 5 éves, a művészet és a technológia fúziójából születő projekteket népszerűsítő smART! XTRA sorozatának soron következő (immár 48.) részére… De aznap a ház már nem nyithatott ki és az előadóművészeti szektort különösen radikális módon érintő hivatalos rendelkezések előszele azt sugallta, hogy nem csak néhány hétre lesz ez így. A stábnak így hát nem egy akut megoldásra, hanem egy olyan hosszabb távon is fenntartható online megjelenési formára lett hirtelen szüksége, ami kreatív és egyedi módon reagál erre a helyzetre lehetővé téve az előadások digitális térbe való integrálását.

A vetítések ingyenesek. A társulatok minden esetben lemondanak a vetítés jogdíjairól, ezért az előadások alkotói és közreműködői köszönettel fogadnak minden támogatást banki átutalás formájában – például egy teljes árú jegy (3200 Ft) vagy egy diákjegy (2600 Ft) értékében.

A xorxor kreatív kódoló csapata már több alkalommal is dolgozott a Trafóban is bemutatott hazai és nemzetközi előadások vizuális designereként, így nem volt kérdés, hogy náluk csörögjön először a telefon. Szakmai elhivatottságuk és a szituáció sürgősségének felmérése után már másnap igent mondtak a felkérésre és más határidős munkáik mellett azonnal elvállalták, hogy a hosszmetszeti alaprajzok alapján egy hét alatt lefejlesztik a nagyterem 180 fokban körbenézhető digitális mását. Háromfős programozócsapatukat Hajdu Gáspár koordinálta, aki a menet közben felmerülő finomhangolásokra is egyszerű és produktív megoldásokat hozott. A feladat nehézsége a március 28-ra kitűzött első vetítés időbeli közelsége, a Skype-beszélgetésekre korlátozódó személyes találkozók minél hatékonyabb helyettesítése és a különböző típusú lejátszóeszközökre (számítógép, mobiltelefon, tablet) való gyors optimalizáció voltak. De az első sikeres klikkelések és az óriási online érdeklődés nagy motivációs erőt adott.

Ide kapcsolódik:
Nagy Fruzsina: „Az volt az álmom, hogy éneklő modellek mutassák be a jelmezeimet"

Március 28-án egy catwalk koncerttel indul. A 2016-ban bemutatott, azóta több külföldi meghívást is maga mögött tudó Tabu kollekcióban mintegy száz egyedi tervezésű és egyedi módon elkészített jelmezben „megszemélyesített” tabutémák vonulnak fel dalolva a mindennapok kifutóján, az audiovizualitásnak egészen új jelentést adva.

„A Tabu kollekció közös édesgyermekünk a Trafóval. Ők voltak az elsők, akik már azelőtt bíztak bennünk, hogy elkezdődött volna az együttműködés Nagy Fruzsina és a Soharóza között. Egyszerűen hittek bennünk – azóta is folyton érezzük a támogatásukat és a szeretetüket. Az, hogy a trafós közvetítések velünk indulnak, az is egyértelmű jele ennek a támogatásnak és bizalomnak, amiért örökre hálásak leszünk. A Trafó nélkül nem létezne a catwalk concert műfaja” – fogalmaz Halas Dóra és Nagy Fruzsina.

Ide kapcsolódik:
Halas Dóra: „Az összhangot nem uniformizálással, hanem odafigyeléssel lehet létrehozni”

A sorozatot sok szempontból az exkluzivitás jellemzi: csak professzionális minőségű felvételeket vetítenek, és csak olyanokat, amik egyébként nem érhetők el online különböző videomegosztó platformokon. A különlegességhez hozzátartozik az is, hogy aki helyet foglal, nem csupán szinkron nézheti a vetítést, de még 24 órán keresztül hozzáférhet a tartalomhoz. A vetítések ingyenesek, de érdemes megváltani a jegyet, kiválasztani a kedvenc klasszikus karfás vagy egykori moziszéket a Trafó nagytermében, mert nagy nevek jönnek

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!