Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bach Mindenkinek Fesztivál Mit keres Bach és a PFZ a vasútállomáson?

Mit keres Bach és a PFZ a vasútállomáson?

A Pannon Filharmonikusok Pécsen öt helyszínen, öt különböző formációval vesz részt a Bach Mindenkinek Fesztiválon.

- hirdetés -

Johann Sebastian Bach születésének évfordulója alkalmából idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre március 16-a és 21-e között a Bach Mindenkinek Fesztivál. A 2015-ös indulás óta, amikor Budapest belvárosának 5 helyszínén csendültek fel a barokk zene óriásának dallamai, a kezdeményezés hihetetlen gyorsasággal az ország, sőt a Kárpát-medence legkiterjedtebb, összességében több tízezer látogatót vonzó, nívó díjjal kitüntetett klasszikus zenei fesztiváljává fejlődött.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Bach muzsikáját viszi Sárospatakra és Miskolcra Marczi Mariann

Az idén már több mint száz határokon belüli és túli település rangos koncerttermeiben, templomaiban, oktatási intézményeiben és nyitott helyszínein lépnek fel a szólisták és a zenekarok, összesen mintegy 400 programot adva a népszerű fesztivál közönségének.

A Pannon Filharmonikusok Pécs öt különböző pontján, helyszínén nyújtja át Bachnak, a barokk zene géniuszának varázslatát a fesztivál hete alatt: a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi és Természettudományi Kar Ifjúság úti aulájában, a Tudásközpontban, a PTE Általános Orvostudományi Kar aulájában, valamint a Postapalotában és a vasútállomáson.

Ide kapcsolódik:
Milyen lenne Bach Magnificatja jazzes stílusjegyekkel fűszerezve?

Egy szimfonikus zenekar ugyanis olyan kincset őriz, amit szeretne megmutatni azoknak is, akiknek nem szokásuk koncertterembe járni, nem ismerik, vagy túl komolynak gondolják a klasszikus zene világát, így kevesen ismerik például Bach muzsikájának humoros oldalát. A Pannon Filharmonikusok fellépései között három olyan műsor is van, melyen különböző könnyedebb szvit tételek hangzanak el (h-moll szvit, angol és francia szvit részletek). A szvit a barokk korban különböző táncok sorozatát jelentette. Általában egy méltóságteljes bevezető tételből és rövid, különböző tempójú, hangnemű és karakterű tánctételekből állt a barokk szvit. Ezek általában korabeli népek/nemzetek népi táncainak stilizált feldolgozásai voltak. Sok gyors, könnyed és humoros tánctétel volt a barokk szvitekben.

A Pannon Filharmonikusok hangsúlyosan jelen van a gyermekes családok életében, egyik küldetésének azt tartja, hogy felhívja a szülők figyelmét a zenei nevelés fontosságára. E fesztivál keretében a vasútállomáson várakozó, postán ügyintéző, jövő-menő felnőttek lelkét szeretnék egy pillanatra megállítani. Bach zenéje tökéletesen alkalmas arra, hogy akár pár perc alatt megérintsen minket a világnak azzal a láthatatlan dimenziójával, ami sokkal több annál, mint ami körülvesz bennünket.

Március 16-án, hétfőn 12:00 órakor a nyitókoncerten a Pannon Filharmonikusok művészei is közreműködnek a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi és Természettudományi Kar Ifjúság úti aulájában.

 

A Bach maraton zárókoncertjére március 21-én kerül sor a pécsi Csontváry Múzeumban, a hét összes fellépőjének a szereplésével.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.