Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Újra jön a Zsabó Fesztivál a barokk zene szerelmeseinek

Újra jön a Zsabó Fesztivál a barokk zene szerelmeseinek

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül ismét külön figyelmet kap a barokk zene, hiszen április 10-16. között ismét megrendezik a Zsabó Fesztivált, méghozzá olyan különleges helyszíneken, mint a Kiscelli Múzeum terei, a Nemzeti Táncszínház, vagy az Unicum Ház.

- hirdetés -

Érkezik a London Baroque Band, de lesz itt lézer, digitális technológia és hegedű, virtuóz trombitadarabok valamint egy magyar vonatkozású színjáték Antonio Draghitól és a Hof-Musici Baroque Ensemble muzsikusaitól, a NoGravity társulat pedig egy igazi összművészeti csemegét kínál.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Egy hónap múlva kezdődik a 40. Tavaszi Fesztivál - Íme, a részletes program

Április 10-én a Kiscelli Múzeumban a barokk hegedű, a digitális technológia és a lézer találkozásának lehetünk szem- és fültanúi. A karizmatikus hegedűs, Iskandar Widjaja és az osztrák zenész és vizuális művész, Bernhard Rasinger a barokk korszak mesterműveit, valamint a moduláris szintetizátor által előállított hangokat nagy teljesítményű lézertechnológiával teszi láthatóvá.

A BTF programjaival foglalkozó tematikus blogunkat itt olvashatjátok.

Egy nappal később szintén a Kiscelli ad otthont annak az előadásnak, amely Ondřej Macek cseh muzikológus, csembalóművész és karmester bécsi kutatásai révén jöhetett létre. A művész az Osztrák Nemzeti Könyvtárban folytatott kutatásai közben talált rá Antonio Draghi művére. A teljességében fennmaradt, komolyabb rekonstrukciót vagy beavatkozást nem igénylő partitúra a zenei gyűjtemény azon részében rejtőzött, amely az I. Lipót (1640–1705) udvarában született operákat, oratóriumokat, kantátákat és egyéb műveket tartalmazza. Az átkozott sietség című darab az ő művészeti vezetésével kerül színpadra.

Április 14-én az Unicum Házban hallgathatjuk meg azt az összeállítást, amit Hara Fruzsina a barokk trombitarepertoár igényes és különösen virtuóz műveiből válogatva állította össze. Felcsendülnek majd olyan darabok is, ahol a trombita az énekhanggal alkot különleges tónusú duettet. Hara Fruzsina partnere ebben Bodrogi Éva lesz.

Fehér Dominika és Magdalena Loth-Hill – fotó: Andrea Tufescu

Április 15-én a London Baroque Band játszik, amely a Royal College of Music és a Royal Academy of Music, valamint más neves angliai egyetemek egykori hallgatóiból alakult elsősorban a barokk és a klasszikus repertoár korhű előadására specializálódva. A Zsabó Fesztiválon Magdalena Loth-Hill és Fehér Dominika közreműködésével lépnek fel.

A mini barokk fesztivál csúcspontja április 16-á várható, hiszen a NoGravity társulat lép fel a Nemzeti Táncszínházban. A reneszánsz és a barokk színház ámulatot kiváltó csodás elemei, speciális színpadi gépezetei által inspirált társulatot Emiliano Pellisari alapította, részben azzal a szándékkal, hogy a különböző előadó-művészeti formákból, mint amilyen az ének, az akrobatika vagy a színjáték, egységes színházi nyelvet hozzon létre. A látvány, a varázslat, a színpadi spektákulum, az illúzió és az álomszerű víziók a NoGravity Ensemble előadásait színtiszta költészettel itatják át.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.