Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Warhol-portrésorozattal ünnepli Beethovent a világ egyik legnagyobb aukciósháza

Warhol-portrésorozattal ünnepli Beethovent a világ egyik legnagyobb aukciósháza

Dürertől Warholig terjed – mások mellett Picasso, Munch, Miro, Roy Lichtenstein, Keith Haring művein át – azoknak az alkotóknak sora, akik a Sotheby’s március 19-i londoni sokszorosított grafikai árverésének kínálatában szerepelnek. Ráadásul a pop-császár munkái között az egyik egy olyan nyomat-sorozat, amelynek kalapács alá vitelével a ház egyúttal Ludwig van Beethoven idei 250. születésnapja előtt is tiszteleg.

- hirdetés -

Andy Warhol (1928–1987) amerikai pop-művész ma alighanem leginkább sokszínű szitanyomat-sorozatiról ismert a nagyközönség körében.

Az első ilyeneket 1962-ben, Marilyn Monroe halálakor készítette a színésznőről,

- hirdetés -

majd jöttek sorban a többiek Liz Taylortől Elvis Presley-ig, Jackie Kennedy-től Judy Garlandig, Mao elnöktől Mick Jaggerig, II. Erzsébet királynőtől a boxoló Muhammad Aliig. (Mao, Jagger, Erzsébet, valamint a német képzőművész Joseph Beuys Wahol-portréi a mostani árverésen is szerepelni fognak.)

Ide kapcsolódik:
A magyar festő, akit Andy Warhol beszélt rá a szitázásra

Nem sokkal a halála előtt Warhol portrésorozatot készített a német zeneszerzőről, Ludwig van Beethovenről (1770–1827) is. A négy, egyenként 102×102 centiméteres, különbözőképpen színezett szitanyomathoz Warhol Joseph Karl Stieler (1781–1858) német festőnek 1820-ban a zeneszerzőről készített, erősen idealizáló, romantikus portréját használta fel, és Beethoven egyik legismertebb zeneművének, a leginkább Holdfény szonátaként ismert 14. zongoraszonáta kottájának részleteivel egészített ki a kompozíciót.

Joseph Karl Stieler: Beethoven portréja – forrás: Wikipedia

Az árverésre most egy német magángyűjteményből érkezett komplett négy darabos sorozatot a ház előzetesen 200.000–300.000 fontra (76,8–115,2 millió forint) becsüli.

Andy Warhol: Beethoven (a teljes sorozat) – forrás: Sotheby’s

Az előzetes beharangozóban a Sotheby’s külön is kiemeli, hogy milyen nagy öröm számukra, hogy a kivételes művésznek a kivételes zeneszerzőről készített arcképeit, amelyek szinte „rock-sztár státuszt” adnak Beethovennek, éppen a maestro születése 250. évfordulójának az évében ajánlhatják fel a gyűjtőknek.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X