Papageno Radio
Címlap A koronavírusban elhunytak emlékére készített felvételt Ránki Fülöp és Stark János Mátyás

A koronavírusban elhunytak emlékére készített felvételt Ránki Fülöp és Stark János Mátyás

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A fiatal művészek a Maradj Otthon és a Klassz a pARTon! fesztiválokkal együttműködésben készítették el közösen Liszt Ferenc 1. elégiájának felvételét. A zeneművet a koronavírusban elhunytak emlékének ajánlják.

Az 1. elégiát egy emlékkoncertre írta Liszt Ferenc, melyet barátja és patrónusa, Marie Moukhanoff-Kalergis grófnő halálának első évfordulóján tartottak Weimarban. A darab eredeti címe „Bölcsődal a sírnál” volt. A mű érzelmi-gondolati tartalma ugyanakkor jóval túlmutat a megírását inspiráló alkalmon: az 1. elégia azon kései Liszt-művek reprezentatív példája, melyekben az elmúlással kapcsolatos gondolatait összegezte az idős mester.

A kompozíció zenei alapanyagát egy 2 hangból álló motívum képezi, amelynek szerkezete (kis szekundlépés lefelé) a zenei köznyelv egy jól ismert, panaszos formulájára (Seufzermotiv) utal. A mű dramaturgiája – mely e hangpár alakváltozataiból bomlik ki – a gyász lelki folyamatával rokon ívet ír le, így az egyes formai egységek értelmezhetőek e lelki folyamat fázisainak (megrázkódtatás, emlékezés, tiltakozás, kétségbeesés, beletörődés és végül a hit újraéledése) bemutatásaként is.

Promóció

X
X