Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok JM blog A Művészetek Völgye pályázatot hirdet fiatal komponistáknak

A Művészetek Völgye pályázatot hirdet fiatal komponistáknak

Régi álmod, hogy valami maradandót alkoss zenészként, zeneszerzőként? Szereted a Művészetek Völgyét? És a némafilmeket? Álmodoztál már arról, hogy a te zenéd tölti meg érzelemmel egy film cselekményét? Jelentkezz a Művészetek Völgye pályázatára, mely a Nemzeti Filmintézet közreműködésével valósul meg!

- hirdetés -

 Jelentkezési határidő: április 29. éjfélig.

- hirdetés -

A pályázók feladata, hogy az alábbi két némafilm valamelyikéhez megálmodják a tökéletes filmzenét, zenei alkotást:

1. Film címe: Egy fiúnak a fele (68 perc, r: Bolváry Géza, 1924)

2. Film címe: Az utolsó éjszaka (67 perc, r: Janovics Jenő, 1917)

A letöltéshez szükséges jelszó: mnfa2019

A filmek rövid leírása:

Egy fiúnak a fele

magyar dráma, 68 perc, 1924, R: Bolváry Géza

Gáthy Lőrinc (a szerb verzióban: Mr. Wickfield) felesége meghal gyermekágyban. Egy nőrokona ajánlkozik, hogy gondját viseli az árván maradt gyermeknek és a háztartásnak, de Gáthy (a szerb verzióban: Mr. Wickfield) visszautasítja, mert felesége sírjánál megfogadta, hogy „édesanyát” szerez árván maradt fiának. Tervét a következőképpen valósítja meg: Kisfiát nevelőszülőkhöz viszi Budapestre, majd feleségül veszi Zehernyei Borbálát. Hamarosan kisfiuk születik, s Gáthy (a szerb verzióban: Mr. Wickfield) az asszony tiltakozása ellenére ezt a gyermeket is a nevelőszülőkhöz adja. Hiába könyörög az asszony, nem árulja el hollétüket. Öt év múlva hazahozza a két kisfiút, Palit(a szerb verzióban: Willy Wickfield) és Lacit (a szerb verzióban: Roby Wickfield) , de nem mondja meg az asszonynak, hogy melyik a saját gyermeke, hogy ne tegyen köztük különbséget, hanem mindkettőt egyformán szeresse. Azt igéri, hogy a kisebb fiú huszadik születésnapján, amikor már mindkettő anya nélkül is boldogul, feltárja az igazságot. Közben kitör a háború, s mindkét fiút besorozzák. A frontról csak Laci (Roby) tér haza. Elérkezik a huszadik születésnap. Gáthy (a szerb verzióban: Mr. Wickfield) előveszi a gyermekekre vonatkozó dokumentumokat, amelyekből felesége megtudhatná végre, hogy melyik fiú a saját gyermeke, de az asszony ekkor már nem akarja megtudni, a dokumentumokat elégeti a kandallóban.

Az utolsó éjszaka

magyar játékfilm, 67 perc, 1917, R: Janovics Jenő

Gitta ugyan sikerrel lép fel egy kabaréban, mégis boldogtalan, mert távol van a családjától. Új élettársa először ékszereit, később Gittát is eladja. A háború kirobbanásakor visszatér hazájába, de családját nem találja. Férje halott, fiának nyoma veszett. Fővárosi színházhoz szerződik, ahol minden este lelkesen megtapsolja egy titkos imádója…

Pályázati kritériumok:

Nevezni a filmek 5-5 perces részleteire írt zenével lehet. A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el, a két legjobbnak ítélt pályamunka kap lehetőséget arra, hogy ezt követően a teljes filmek zenéjét megalkossa és élőben előadja.

A két nyertes alkotást a pályázók filmvetítéssel egybekötött élő fellépés keretében adhatják elő.

Az előadás szintén része a pályázatnak, az előadókat a zeneszerző biztosítja, ez lehet szóló, de maximum három fős kamarazenekar. A pályázaton részt vehet minden olyan természetes személy, aki a Művészetek Völgye fesztivál kezdetéig (2020. július 17.) még nem töltötte be 30. életévét.

További részletek megtalálhatók a Művészetek Völgye oldalán ide kattintva.

 

A JELENTKEZÉSI ŰRLAP INNEN TÖLTHETŐ LE.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.