Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Rádió A tánc világnapja – Zenemaraton a Papageno Rádióban

A tánc világnapja – Zenemaraton a Papageno Rádióban

A tánc világnapja alkalmából nem csak videós, de egy rádiós összeállítással is készültünk. Április 30-án 14 órától olyan felvételeket hallhattok a Papageno Rádióban, amelyek a hazai táncélet jeles képviselőinek ízlését tükrözik. 

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A tánc világnapja - Több napon át, ezekkel az előadásokkal folytatódik a maraton

- hirdetés -

A válogatás összeállításában olyan táncművészek és koreográfusok voltak segítségünkre mint Barta Dóra, Bolla Dániel, Buczkó Martin, Felméry Lili, Gergye Krisztián, Fitos Dezső, Kiss János, Leblanc Gergely és Zsuráfszky Zoltán.

14:00 – Adam: Giselle, részletek (Nürnbergi Szimfonikus Zenekar, Hanspeter Gmür)

14:23 –Richter: Infra 8 (Louisa Fuller, Natalia Bonner, Nick Barr, Ian Burdge, Chris Worsey)

Aki ajánlja: Barta Dóra, a Kecskemét City Balett művészeti vezetője, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház balettigazgatója

„A modern kultúrában átható erővel bíró, a kortárs táncszínházi koreográfusokat rendre megihlető és inspiráló zeneszerzőt választottam, Max Richtert, tőle is az Infra 8 címet viselő művet. Alkotásai már-már a klasszikus zene határán mozognak, posztminimalista szerzeményei által egyaránt szárnyat kap a koreográfus és a táncművész.”

14:27 – Csajkovszkij: A hattyúk tava – szvit (Berlini Filharmonikus Zenekar, Herbert von Karajan)

14:54 – Richter: Lullaby From The West Coast Sleepers (Max Richter)

Aki ajánlja: Bolla Dániel táncművész (Miskolci Balett)

„Ez a dal nagyon megmaradt bennem. A kolléganőmmel, Mohai Cintiával táncoltunk rá egy duettet az Anna Karenina című előadásunkban. A próbák során, akárhányszor gyakoroltuk ezt a részt, mindig teljes csend volt a balett teremben, mert annyira vitt magával minket a szám – meg a többieket is, akik épp nézték a próbát.”

14:57 – J. S. Bach: Zerfließe, mein Herze, in Fluten der Zähren (Benedikt Kristjánsson, Elina Albach, Philipp Lamprecht)

Aki ajánlja: Buczkó Martin, a berlini Ensemble Terrible társulat alapítója, vezetője, táncművész, koreográfus

15:03 – Stravinsky: Tavaszi áldozat (Philadelphiai Zenekar, Yannick Nézet-Séguin)

Aki ajánlja: Fejes Kitty koreográfus

„Ez az előadás volt az, amit látva, a színház nézőterén, úgy belesüllyedtem a székbe, hogy gyakorlatilag mozdulatlanul néztem végig a Marie Chouinard Company Igor Stravinsky: Tavaszi áldozat zeneművének feldolgozását. Néhány évvel később, csak azért, hogy láthassam Marie Chouinard-t, elmentem Párizsba az együttes táncosválogatására. 150-en voltunk lányok, a világ különböző pontjáról, úgy, hogy a koreográfus egyetlen egy női táncost keresett. Az utolsó háromban voltam, mikor Marie Chouinard kezet fogott velem és gratulált ahhoz, ahogyan akkor és ott, csak neki táncoltam. Nekem az volt A tánc világnapja! A Tavaszi áldozat a mai napon is elementáris erővel hat, dőljenek hátra és élvezzék!”

15:36 – Csajkovszkij: Csipkerózsika-szvit (Berlini Filharmonikus Zenekar, Herbert von Karajan)

15:58 – Geminiani: d-moll Concerto Grosso (Concerto Köln)

16:10 – Wagner: Tannhäuser-nyitány (Bécsi Filharmonikus Zenekar, Sir Georg Solti)

Aki ajánlja: Kiss János, a Győri Balett igazgatója

16:25 – Gesualdo: Tenebrae factae sunt (Nordic Voices)

Aki ajánlja: Kovács Domokos bábszínész, táncos, koreográfus:

„Ha nem tör ki a járvány, most épp Salamon Eszter Heterochrony című előadásával turnéznánk, ennek a zenei anyagából választottam az egyik kedvenc kórusművemet. Állunk a sötétben, nem látjuk egymást, nem érünk egymáshoz, és közben a halálról énekelünk. Számomra mindig katartikus pillanat. Nagyon várom, hogy újra elkezdjünk élni.”

16:31 – Bartók Béla: Allegro barbaro (Bartók Béla)

Aki ajánlja: Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője

16:33 – Ravel: Bolero (New York-i Filharmonikus Zenekar, Pierre Boulez)

Aki ajánlja: Topolánszky Tamás (táncművész, koreográfus, a GG Tánc Eger vezetője):

„Ravel Bolerója a zeneirodalom talán legerotikusabb műve. Zseniálisan építkező hangszerelése és ciklikusan visszatérő, bűvös dallama nem pusztán az emberi ösztönélet genetikailag kódolt ritmikáját, a szerelmi szenvedély mindent uraló, robbanásig feszülő fokozódását jelenti – mint a korábbi színpadi feldolgozások legtöbbjében –, hanem az ember földi létezésének a Mindenség kozmikus méreteihez képest tiszavirágéletűen rövid és máig megmagyarázhatatlan önpusztító csodájára hívja fel a figyelmet. Az önnön létörömeiben felelőtlenül tobzódó emberi faj saját pusztulásába rohan: elhasznált civilizációs hulladékainak hordaléka temeti maga alá. Az egymás számára teremtett kiválasztott férfi és kiválasztott nő szerelmes egymásra találása az egyedüli és kizárólagos záloga jövőnknek. Őrizzük meg a Földön teremtett emberi világot az utánunk következő nemzedékek számára is!”

16:48 – Liszt: 1. Magyar rapszódia (Michele Campanella)

Aki ajánlja: Törteli Nadin táncművész, a GG Tánc Eger tagja

„Minden kedves hallgatónak szívből ajánlom Liszt Ferenc rapszódia-sorozatát, amire a Magyar Rapszódia című előadásunkban volt szerencsém táncolni. Bár mi kivételes helyzetben voltunk, mivel Gábos Judit játékát hallhattuk az előadásban, azért én előszeretettel hallgatom otthon is!”

17:02 – Prokofjev: Rómeó és Júlia, 1. szvit (Skót Királyi Nemzeti Zenekar, Neeme Järvi)

Aki ajánlja: Felméry Lili, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa

17:30 – King Cole: Straighten Up And Fly Right (Robbie Williams)

Aki ajánlja: Leblanc Gergely, a Magyar Nemzeti Balett táncművésze

17:33 – Ifj. Csoóri, Buda Folk Band: Esernyő (Buda Folk Band)

Aki ajánlja: Kocsis Rozi, a győri Vaskakas Bábszínház igazgatója
„A Víz víz-et imádtam nézni! Ennek az Esernyőtáncnak a láttán minden alkalommal jött a bizsergés! Olyan szépek és tehetségesek benne a színészeink – vagy legalábbis én úgy láttam, látom. De nem csak én! Egyszer egy szabadtéri előadás után egy kedves idős házaspárt nem lehetett meggyőzni, hogy akiket a színpadon látott, azok nem a Győri Balett táncosai. Így volt!”

17:38 – A csodálatos mandarin – szvit (Londoni Szimfonikus Zenekar, Sir Georg Solti)

17:56 – Ifj. Csoóri Sándor-Buda Folk Band: Vízbár (Buda Folk Band)

Aki ajánlja: Fitos Dezső és Kocsis Enikő táncos-koreográfusok

„Ezt a zenét ifj. Csoóri Sándor barátunknak, Sündinek köszönhetjük, és a csodálatos Buda Folk Bandnek, akiknek lendületes és izgalmas muzsikájára könnyen jön az ihlete a koreográfusnak, főleg, ha olyan színészekre kell megálmodni mindezt , mint a Vaskakas bábszínház tehetséges, fiatal csapata! Első színházi rendezésünk a Víz, víz, tiszta víz -fröcskölő táncok 18 lábra című előadásunk volt, amelyben a Vízbár zenéje hallható. A vidám, játékos mókázást sose felejtjük, ahogy azt sem, mikor nyílt színen előadás alatt ép bőrrel megúsztuk a rakoncátlan szódás üveg felrobbanásának esetét!”

18:01 – Górecki: Harpsichord Concerto, Op. 40. 2. Vivace (Mahan Esfahani, Concerto Köln)

Aki ajánlja: Gergye Krisztián táncos-koreográfus

„Ezt a zenét eddig két munkámban használtam , az egyik a satyr volt , a másik a Miskolci Balett Harlequinade című előadása … Zseniális, letáncolhatatlan mű, a repetitivitása egy másodpercig sem unalmas, újabb játékos mélységekbe von. Belezuhanni ebbe a zenébe igazi euforikus, érzéki élmény.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!