Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Beszélő képek Zenthe Ferenc: „Amikor elkezdtem a pályát, a Jóisten rátett a tenyerére”

Zenthe Ferenc: „Amikor elkezdtem a pályát, a Jóisten rátett a tenyerére”

1920. április 24-én született Salgóbányán, közvetlenül a vár alatt, és 2006. július 30-án hunyt el Budapesten Zenthe Ferenc, akit kétszer tüntettek ki Jászai-díjjal, megkapta az Érdemes és a Kiváló Művész kitüntetéseket, a Kossuth-díjat, a Nemzet Színésze címet, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét is. 2003-ban Salgótarján díszpolgárrá választotta, a város színházát is róla nevezték el.

- hirdetés -

Négy félév közgazdaság-tudomány után lett a Színművészeti Akadémia hallgatója, amit a háborús évek miatt nem tudott befejezni. Játszott Pécsen, Győrben, Debrecenben, 1952-től a Madách Színház tagja volt. Vendégként a Játékszínben és a Thália Színházban is dolgozott. A Színházi adattár 159 szerepét listázza. Volt Puck, Zuboly, Lúdas Matyi és Scapin, játszott Molnár Ferencet, Tamási Áront és Neil Simont, de nem elsősorban színpadi színészként ismerte és szerette az ország.

- hirdetés -

Első filmszerepeit 1953-ban a Rákóczi hadnagyában és a Föltámadott a tengerben játszotta, ezt követték a rendszerbarát sematizmust sem mellőző romantikus vígjátékok főszerepei a 2×2 néha 5-től a Fapados szerelemig. A haláláig töretlen népszerűséget a televízió A Tenkes kapitánya sorozat Eke Mátéja hozta meg neki. Később is több sorozatban szerepelt, ma is el-elkaphatjuk a Bors, a Princ, a katona, a Rózsa Sándor, a Tüskevár vagy az 1987 és 1999 között készült teleregény, a Szomszédok egy-egy epizódjában. A Rádióban is gyakori vendég volt, számtalan hangjáték készült vele. A Szabó családban először a Dunába fulladt Tibor nevű bárzongoristát alakította, majd pedig 2421 epizódban alakította Kárpáti Zoltánt.

Az energikus hősök és humorral teli karakterek mellett Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Oscar-díjra is jelölt filmjében, a Jób lázadásában egészen más oldalát mutatta meg, megrendítő erővel. Visszafogott, tiszta, manírmentes játéka nem volt mentes a karakter megkövetelte derűtől, az Isten adta sorsát elfogadó, abba belenyugvó, de végzetével mégis szembeszálló Jóbban kivételes drámai érzékéről is tanúbizonyságot tett. Az alakításért 1984-ben megkapta a Filmkritikusok díját.

Ide kapcsolódik:
Bélyeg jelent meg Zenthe Ferenc születésének centenáriumára

Gyerekként atletizált, futott, rúdugrott, tornázott, később vitorlázott, de a foci lett számára a nagy szerelem, a SZÚR-okon egészen 60 éves koráig állandó tagja volt a színészválogatottnak. Nem véletlen, hogy 1982-ben a Népsport is interjút készített vele. A beszélgetés azonban nem csupán a sportról szólt.

„Vallom, hogy derűsen, vidáman kell élni, s akkor a munka sem lesz teher.
Mindig, mindent türelmesen, igényesen kell csinálni”

– adta meg akkor ars poeticáját.

2005-ben, miután a Nemzet Színészévé választották, így fogalmazott arról, hogy pályáján csak tisztességes embereket játszott: „Hát lehet, hogy azért találtak meg – el? – a szerepek, mert igyekeztem magam is rendes ember maradni. Nem produkálni akartam magam – a Madáchnál a többiek sem – hanem játszani, együtt.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.