Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Könyvsarok Balázsy Pannával, Grecsó Krisztiánnal és Szatmári Évával jelentkezik a Papageno Klasszik

Balázsy Pannával, Grecsó Krisztiánnal és Szatmári Évával jelentkezik a Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása április 11-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Balázsy Pannával, Grecsó Krisztiánnal és Szatmári Évával.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. április 12-én, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

- hirdetés -

Balázsy Panna nevét sokan televíziós és rádiós szakemberként, újságíróként ismerik, hiszen évekig volt vezető csatornáknál műsorvezető, de a PR, a gasztronómia és a színház világában is otthonosan mozog. Amikor 2015-ben két kislány anyukájaként írni kezdett, talán maga sem sejtette, hogy a Szandra és a 3. b című sorozata – amely kiskamaszok életéről, mindennapi és szívbéli problémáiról is szól – egy hosszú és nagyon sikeres sorozat lesz. Az első rész, a Csuromvíz óta a sorozat összesen hat kötetet számlál. Ám Szandra, a főhős és barátai közben megnőttek, így folytatódott a történet Szandra és a csajok címmel, amelynek első része a Csini, a második a Cserediák, néhány napja pedig megjelent a harmadik rész, a Csendháborítás.

- hirdetés -

A könyvek mindegyikét Rippl Renáta rajzai illusztrálják, kiegészítve a történeteket, még szerethetőbbé téve hőseiket. A Szandra és a 3. b, valamint, a Szandra és a csajok nemcsak gyerekek, de szülők és pedagógusok számára is jól ismert regényfolyam lett; a kötetekhez kapcsolódóan még tanulmányi versenyek is szerveződtek, ahol a kislányok és a kissrácok versenyeznek egymással, és a kötetekben megjelenő, akár az ő életükben is jelenlévő kiskamasz problémákat is meg tudják beszélni a tanáraikkal. A Csendháborítás című friss regény kapcsán Balázsy Pannát arról is kérdezzük, mire törekedett az írás során, mennyire realisztikus a történet és a karakterek; az első kötet után hogyan vezette tovább a történetet, volt-e egy pontos menete, vagy alakult közben; a grafika, az illusztrációk mit üzennek; melyek azok a témák, amelyeket feldolgoznak a könyvek a mindennapi életből, az iskolai közösségekről; és mi volt a legmeghatóbb visszajelzés?

Hogyan alakítják a történeteink azt, akik vagyunk? Grecsó Krisztián Magamról többet versei erre a kérdésre keresik a választ, a magyar költészet nagy hagyományú számvetéseit – többek között Babits, Pilinszky, József Attila verseit – felidézve. A költő megrázó Balázsolás-ciklusa és felemelő apaság-versei az olvasót saját életének kérdéseivel is szembesítik.

Grecsó Krisztián tizenkilenc év után visszatér pályakezdő műfajához, a vershez.

Hogyan tudunk úrrá lenni az élettörténetünkön, ha sem a rossz, sem a jó életeseményekre voltaképpen nincsen ráhatásunk, ha a szerencse és a balszerencse egyaránt megjósolhatatlan? A betegség és gyógyulás, a megélt menny és pokol, az újrakezdés versei ezek. A kötetet március 2-án 19 órakor a budapesti Radnóti Miklós Színházban mutatta volna be a Magvető Kiadó, a járványügyi helyzet miatt azonban ez meghiúsult, későbbre tolódik. A József Attila-díjas költővel arról beszélgetünk, hogy miért fordult tizenkilenc év után ismét a versekhez, hogyan éli meg lelkileg a karantén-időszakot, az elmaradt kötetbemutatókat, s hogyan próbál utat törni az irodalommal a közösségi oldalakon keresztül.

Ide kapcsolódik:
Közös dalt írt Grecsó Krisztián és a 30 éves Csík Zenekar - Videó

A Maradj otthon kampány egyre többször összekapcsolódik kreatív online eseményekkel, irodalmi, zenei és egyéb tevékenységekkel. Erre törekszik a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ és minden munkatársa is, akik az #olvassunkegyütt kampánnyal arra ösztönöznek mindenkit, hogy most, a bezártság idején olvassanak minél többet, gyűjtsenek irodalmi élményeket akár egyedül, akár közösen. Az #olvassunkegyütt kampányban a Klauzál Ház munkatársai is felolvasnak egy-egy számukra fontos verset vagy egyéb irodalmi művet, amit mi is meghallgathatunk. Ugyanakkor hírt adnak a XXII. kerület művészeiről, képzőművészeti, színházi és zenei rovataikban mindig aktuális és érdekes ajánlatokat tesznek a szabadidő élvezetes eltöltésére. Gondolnak a legkisebbekre is, hiszen elindították kreatív foglalkozás videósorozatukat, online rajzpályázatot hirdettek, az idősebb korosztálynak pedig az internet biztonságáról szóló videót töltöttek fel. Szatmári Évát, a Klauzál Ház kommunikációs referensét arról is kérdezzük, hogy ki vagy milyen élmény volt a kampány elindítója; milyen visszajelzések jöttek eddig; a munkatársaknak milyen élmény ez a fajta megnyilatkozás, és mire fogékonyak a látogatók?

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!