Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Esterházy Pétertől a Várkert Bazárig - Ismét Papageno Klasszik

Esterházy Pétertől a Várkert Bazárig – Ismét Papageno Klasszik

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása április 25-én lesz hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, benne interjú Fabinyi Tamással, Gelencsér Tündével, Sikota Krisztinával és Tardy-Molnár Annával.

Esterházy Péter 70. születésnapján, április 14-én jelentette be az Evangélikus Országos Gyűjtemény – Evangélikus Országos Könyvtár, hogy a család nekik ajándékozta Esterházy Péter és felesége, Esterházy Gitta könyvtárát, amely közel tizenötezer kötetből áll. A könyvtár kezelője így az Evangélikus Országos Gyűjtemény – Evangélikus Országos Könyvtár lett.

„A könyvanyag jelentős része a magyar és a német irodalom kötetei, de néhány, a családban öröklődő könyv is előfordul a könyvgyűjteményben, és természetesen rengeteg dedikált kötettel is találkozhatunk. Főleg Esterházy Gitta érdeklődési körét tükrözi a nagy számú képzőművészeti album, ugyanakkor  nagyszámú történelmi tárgyú könyv is alkotja a könyvgyűjteményt.”

- hirdetés -

Az Esterházy család a könyvtár adományozásán túl azt is vállalta, hogy összegyűjti és a gyűjteménynek adja Esterházy Péter eddig megjelent könyveinek összes kiadását, mely az idegen nyelvű kötetekre is kiterjed, s mindezt nemcsak visszamenőlegesen, hanem a jövőre vonatkozóan is vállalta család. A tervezett könyvtárrészlegen nemcsak a könyveket mutatják be, hanem egyes személyes tárgyakat is ki fognak állítani. Az Esterházy-hagyaték kapcsán Fabinyi Péter evangélikus elnök-püspököt arról is kérdezzük, hogy mi a szimbolikus jelentősége ennek az ajándéknak, mit fejez ki vele a család; milyen volt az evangélikus egyházi kapcsolat Esterházy Péterrel, mit tartott fontosnak, és mikor került először szóba a hagyaték átadása?

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt 1996-ban hozta létre az osztrák Rote Nasen szervezet. Kezdetben csak Budapesten, mára már vidéki gyermekkórházakban, idősotthonokban is vizitel a szervezet 35 bohócdoktora, akik az elmúlt 23 év alatt közel 375.000 beteg gyermeknek, valamint több ezer idős embernek vitték el a gyógyító nevetést. Gelencsér Tünde művészeti vezető és Greifenstein János művészeti tanácsadó felügyelete mellett számos magyar és külföldi hivatásos bohóc, művészetterapeuta és előadóművész tartott már kurzust számukra. Április 6-tól interaktív, élő videós kapcsolaton keresztül zajlanak a bohócdoktori vizitek, amelybe két bohóc és a kórházban fekvő beteg gyermek kapcsolódik be. Először a hosszú távon kórházban kezelt gyermekekkel tudnak kapcsolatba lépni, majd fokozatosan, minél szélesebb körben szeretnének vidámságot vinni a beteg gyermekeknek. A 20 perces élő bejelentkezések során a bohócdoktorok a humor segítségével a feszültséget is oldják, és el is terelik a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és a szorongásról. Gelencsér Tündével, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány művészeti vezetőjével arról is beszélgetünk, mi a tapasztalat az online vizitek kapcsán, hogyan reagálnak rá a gyerekek; a személyes jelenlét hogyan, milyen eszközökkel pótolható, mire kell figyelni; mi az, ami most a legjobban foglalkoztatja a kis pácienseket vagy éppen az időseket; bevisznek-e most speciális, különleges elemeket a bejelentkezésekbe?

Elindult a #várkertonline digitális programsorozat, amely naponta friss tartalommal jelentkezik Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján, hogy a korlátozások ideje alatt mindenki az otthona kényelmében és biztonságában élvezhesse a főváros e különleges kulturális helyszínének sokszínű kínálatát. Péntek esténként a Várkert estek sorozat jelentkezik a Várkert Bazárban rendezett nagysikerű Képmás-estek korábbi felvételeivel. A zene mellett az irodalom is fontos szerephez jut, rendszeresen jelentkezik a Várkert Irodalom a megszokott eseményekkel, csak ezúttal online. A két szerkesztő, Juhász Anna irodalmár és Ugron Zsolna író minden kedden délután jelentkező könyvajánló sorozatot indítottak #énésakönyvem címmel. Aposztróf élő havi egy alkalommal lesz az eredeti tematika szerint ismert művészek bejelentkezésével, Juhász Anna vezetésével,  Ugron Zsolna pedig kéthetente szerdán jelentkezik sorozatával. Sikota Krisztinát, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. kulturális és turisztikai vezérigazgató-helyettesét arról is kérdezzük, mi a legfontosabb feladat ebben a helyzetben, hogy a látogatókat továbbra is ott tartsák a Várkert Bazárt programjaiban; a művészek hogyan reagáltak az online térre; mik az eddigi tapasztalatok, mely programok vonzzák a legtöbb érdeklődőt, és mik várhatóak a következő napokban, hetekben?

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a MANK 2011-ben jött létre, és elsődleges feladata, hogy az alkotóművészetet és az alkotóművészeket szolgálja. Két művésztelepet üzemeltet: egyet Hódmezővásárhelyen, egyet pedig székhelyén, Szentendrén, illetve kiállítási lehetőségeket igyekszik teremteni a magyar alkotóművészek számára Szentendrén, a MANK Galériában. A szervezet fiatal alkotóművészeket támogató ösztöndíjakat és pályázatokat bonyolít, többek között a Derkovits- és a Kozma-pályázatokat is; emellett szakmai tevékenységet is végez, így köztéri szobrokról és egyéb műalkotásokról ad ki szakvéleményeket. A MANK a karantén idején is igyekszik segíteni a művészeket több online programmal, amelyek közül a #maradjotthonalkotni elnevezésű programban fiatal művészek mutatják be, hogyan  boldogulnak a speciális körülményekkel, és milyen alkotói folyamatok és művészi produktumok jönnek így létre. Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója arról is beszél, mi a legnehezebb most a művészeknek a visszajelzések alapján; videóik, amelyekkel az érdeklődők bepillanthatnak az alkotói folyamatba, mire helyezik a hangsúlyt; milyen területen alkotnak a bekapcsolódó művészek, és hogyan lehet továbbgondolni a mostani speciális helyzetet?


A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. április 26-án, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X