Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Gyermekjátékok, amelyek akár több millió forintot is érnek

Gyermekjátékok, amelyek akár több millió forintot is érnek

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Május 7-én és 8-án több mint másfélezer tétel kerül kalapács alá az amerikai Bertoia aukciósház szokásos nagy tavaszi játék-árverésén. A bőséges kínálatban kifejezetten ritka régiségek, különleges darabok is szerepelnek – és a mai járványhelyzetben az sem mindennapi, ahogyan az érdeklődők megszemlélhetik az árverésre kerülő tárgyakat.

Az elsősorban régi játékok kereskedésére specializálódott Bertoia árverezőház a Philadelphiától mintegy negyven kilométerre délre fekvő Vinelandban működik, és évente általában három nagy aukciót rendez. És bár a járvány miatt arrafelé is komoly korlátozások vannak, úgy döntöttek, hogy nem halasztják el a meghirdetett idei tavaszi árverésüket. Persze azért a dolgok nem a megszokott rendben zajlanak: a cég honlapja szerint, ha valaki előzetesen nemcsak az interneten természetesen az utolsó darabig megtekinthető képek alapján szeretne tájékozódni az őt érdeklő tételek valamelyikéről az 1682 darabos kínálatból, hanem személyesen is megtekintené, kézbe fogná valamelyik játékot, azt előzetes időpontegyeztetés után, maszkban-kesztyűben engedik be – természetesen szigorúan egyenként – az aukciósházba, és minden látogató után fertőtlenítik a kézbe adott tárgyakat.

- hirdetés -

Yankee Schoolmaster Alphabet Man – forrás: Bertoia Auctions

Emellett természetesen az árverés sem közönség előtt zajlik majd, hanem a virtuális térben: az eseményt webkamerán online közvetítik, amibe így bárki bekapcsolódhat, a licitálni kívánók pedig akár az interneten, akár telefonon tehetik meg ajánlataikat.

És hogy mikre is lehet majd licitálni?

Nos, a kínálatban szinte mindenféle játék megtalálható: vannak itt autók, motorok, kisvasutak, hajók, repülők, katonák, babák, babaházak, perselyek, mikulásfigurák, egyéb karácsonyi régiségek, a legkülönfélébb állatok, mindenféle mozgó fém-, fa- és papírjátékok, köztük néhány egészen kivételesen ritka darab is, mint például néhány régi európai ónjáték. Egy Kilgore gyártmányú mechanikus öntöttvas teknősbékából összesen kilenc darabot tartanak számon (becsértéke: 25.000–45.000 dollár), és még kevesebb, mindössze hat darab létezik már csak az ugyancsak öntöttvas Yankee Schoolmaster Alphabet Man nevű figurából (becsérték: 15.000–25.000 dollár). De ugyancsak rendkívül ritka ma már az úgynevezett Littco Halloween Girl nevű baba is (becsérték: 10.000–15.000 dollár), amelyből egy példány 2016-ban ugyan ennél a háznál 29.500 dollárért kelt el.

Festett öntöttvas kerti törpe – forrás: Bertoia Auctions

Persze vannak olcsóbb darabok is: egy kb. 70 centiméter magas, festett öntöttvas kerti törpe előzetes becsértéke 2000–3000 dollár, egy 1929 körül készített, kb. 15 centiéteres Vindex Oldsmobile-modell becsértéke 3500–5000 dollár, egy kerekeken húzható fém nyuszi 200–300 dollár. Vannak aztán szép számmal mindenféle fémlemezből préselt járművek, köztük egy valódi gőzgép hajtotta Märklin óceánjáró-modell, vagy éppen működő daruk. A kisvasutak között éppúgy vannak „klasszikus” Märklin 0-ás méretű szerelvények, mint egy kivételesen ritka, 2,7/8-ad hüvelykes nyomtávú, négy kocsival rendelkező, 1901-es Lionel gyártmányú játékvonat, vagy egy ugyancsak Lionel gyártmányú Mickey Mouse Circus Train, amelyhez még egy felállítható cirkuszsátor is tartozik. A vasút-játékokhoz néhány, még kézzel festett, korai Märklin-vasútállomás is tartozik.

Littco Halloween Girl – forrás: Bertoia Auctions

A különböző mozgó figurák között – amelyek közül nem egy még az 1878–1886 közötti évekből származik – vannak babák, állatok, varázslók, bohócok, elegánsan öltözött hölgyek, táncoló, vagy éppen boxoló alakok. Külön csoportot képeznek a karácsonyi témájú játékok, amelyek között vannak mikulásfigurák, ródlizó baba, vagy éppen mozgatható papírjátékok. Aki pedig inkább csoportosan szeret játszani, az a társasjátékok között válogathat.

És ha már Húsvét, hát legyen egy nyúl is a végére… – forrás: Bertoia Auctions

És van még egy más miatt különleges válogatás is a kínálatban: Charles Foster kereskedelmi utazó volt, aki a keletitől a nyugati partig keresztül-kasul beutazta Amerikát, és útközben mindenhol – használtcikk-boltokban, áruházi bemutatókon, árveréseken – régi játékokat vásárolt. Amikor gyűjteménye akkorára nőtt, hogy már nem tudta a lakásában tárolni, a minnesotai Prior Lake-ben vásárolt egy épületet, és ott múzeumot nyitott a tárgyainak. Most ebből a kollekcióból is megvásárolható lesz néhány darab a Bertoia május elejei árverésén.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X