Papageno Radio
Blogok Kórusblog 40. születésnapját ünnepli Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya

40. születésnapját ünnepli Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya

Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy 1980. május 24-én született. Tanulmányait a budapesti Zeneakadémián és Münchenben végezte. 2014-től a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya.

Nemzetközileg magasan jegyzett dirigens, aki az elmúlt években olyan kiváló együtteseket vezényelhetett, mint többek között a stuttgarti SWR Vocalensemble, a lipcsei MDR Rádiókórus, a Francia Rádiókórus, a ChorWerk Ruhr, a Lengyel Rádiókórus, az Arsys Bourgogne Kamarakórus, a Horvát Rádiókórus és a World Youth Choir.

Széles repertoárja a reneszánsz zenétől a legújabb darabokig terjed, számos ősbemutató fűződik nevéhez. A magyar kortárs zene, valamint Bartók, Kodály és Ligeti műveinek elkötelezett tolmácsolója. Elhivatott pedagógus, világszerte tart workshopokat, karvezetés kurzusokat.

Egyetemi tanárként is jelentős tapasztalattal rendelkezik: 2005 szeptemberétől máig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanársegéde, majd adjunktusa.

A Rádiókórus karnagyaként számos koncertet vezényelt itthon és külföldön, sok a cappella ősbemutatóval műsoron. A művek többségét a Magyar Rádió számára stúdiófelvételen is rögzítette.

Ide kapcsolódik:
Kovács Géza: „A Magyar Rádió Művészeti Együttesei megérdemlik, hogy újra az élvonalba tartozzanak”

Karigazgatóként megjelenhetett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a bergamói Donizetti Fesztiválon, a brüsszeli BOZAR-ban, a budapesti Müpában, az Autorium de la Radio France és a monte-carlói Auditorium Rainier III. koncerttermekben. A tervek szerint jövőre a hamburgi Elbphilharmonie közönsége találkozhat vele.

Az elmúlt években olyan kiváló karmesterekkel és együttesekkel dolgozhatott együtt, mint Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok, Daniel Harding, Eötvös Péter és a Bécsi Filharmonikus Zenekar, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Alan Gilbert, Helmuth Rilling, Christoph Gedschold, Kazuki Yamada, Pier Giorgio Morandi, Kocsis Zoltán, Vashegyi György, Kesselyák Gergely, Fischer Iván, Fischer Ádám, Howard Arman.

Zenekarok szívesen látott vendége, ahol főként oratórikus műsorokat dirigál. Fellépett a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a debreceni Kodály Filharmonikusokkal, a Győri Filharmonikus Zenekarral, a Nagyváradi Állami Filharmónia Zenekarával és az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral.

Pad Zoltán – fotó: Raffay Zsófia

2009 és 2014 között a Debreceni Kodály Kórus vezető karnagyaként dolgozott: több mint 130 koncerten vezényelte az együttest, és további 131 műsort tanított be. Bemutatta többek között Alfred Schnittke Kóruskoncertjét (Concerto for Choir), Rogyion Scsedrin Lepecsételt angyal (Zapechatlennyi angel) c. művét. Ugyanígy magyarországi bemutatóként szólalt meg Benjamin Britten The Company of Heaven című korai oratóriuma, amelyben narrátorként Kautzky Armand lépett fel.

2012 decemberében a vezetése alatt működő Kodály Kórus Príma-díjban részesült.

2012 őszén Katar történetének első operabemutatóján (Verdi: Aida) a Kodály Kórusból és a Magyar Állami Operaház kórusából alakult énekkar karigazgatója. Koncertezett a Nemzeti Énekkarral, a Purcell Kórussal, a nyíregyházi Cantemus kórussal.

2011-ben summa cum laude minősítéssel DLA doktori fokozatot szerzett, disszertációjának címe: Dietrich Buxtehude „passiója”. 2008-ban a pekingi Központi Zeneakadémia kórusait vezette.

Ide kapcsolódik:
Új kórus alakult Pad Zoltán vezetésével

Karvezetés kurzusok rendszeres meghívottja (Limerick, Marktoberdorf), rendszeresen dolgozik ifjúsági kórusokkal. Nemzetközi kórusversenyek, karvezető versenyek évente visszatérő zsűritagja.

2009 és 2014 között a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny művészeti bizottságának tagja, 2013/14-ben művészeti igazgatója.

2018 márciusában munkássága elismeréseként Liszt Ferenc díjat vehetett át.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!