Papageno Radio
Címlap A klasszika utolsó képviselője vagy az első romantikus? – Schubert Ötödikjét közvetítjük

A klasszika utolsó képviselője vagy az első romantikus? – Schubert Ötödikjét közvetítjük

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Kodály Filharmónia és a Papageno együttműködésében május 26-án 19:30-kor Schubert V. szimfóniáját közvetítjük. A Kodály Filharmonikusokat Kollár Imre vezényli.

A zenetörténészek gyakran zavarban vannak, ha Schubertet „címkézni” akarják. A klasszika utolsó képviselőjének vagy az első romantikusnak tekintsék-e? Mindkét állítás indokolható, de a schuberti mondanivaló és érzelmi világ már egyértelműen a romantika irányába mutat.

Szimfóniái csak sok viszontagság után, halálát követően foglalták el helyüket a hangversenyéletben. Ötödik, B-dúr hangnemű szimfóniáját 1816 októberében fejezte be.

Formai tekintetben a négytételes klasszikus hagyományt követi, de a nyitótétel elején már mellőzi a lassú bevezetőt. Hangszerelése szellős és világos, valamennyi tételét a tematikai gazdagság jellemzi, s benne már találkozhatunk Schubert egyéni – tipikusan bécsies – stílusával is.

kedd26máj(máj 26)19:30csüt28(máj 28)00:00TöbbnaposAjánljuk!Franz Schubert: V. (B-dúr) szimfónia, D. 48519:30 - 00:00 (28) Kölcsey KözpontMűfaj:klasszikusTulajdonságok:felvételről,ingyenes címkékdebrecen,jazz,kodály filharmónia


* A koncertfelvétel 2019. április 9-én készült a debreceni Kölcsey Központban. A művet előadják a Kodály Filharmonikusok, Kollár Imre vezényletével.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X