Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Várfok30 Bálint Anna története – Korniss Péter fotográfus megindító képciklusa anyák napjára

Bálint Anna története – Korniss Péter fotográfus megindító képciklusa anyák napjára

A Várfok Galéria Anyák napja alkalmából Korniss Péter fotográfus egy megindítóan szép képciklusával, Bálint Anna történetével szeretne kedveskedni. A képek először, így egyben a Várfok Galéria 2017-es Korniss Péter 80. születésnapját ünneplő jubileumi kiállításán voltak láthatók, az alkalomra Horányi Attila művészettörténész írt hozzájuk szöveget. Fogadják szeretettel! (Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője, művészettörténész)

Bálint Anna története

- hirdetés -

E képsor is egy ikonikus portré köré épül, Bálint Anna és csecsemő-korú gyermeke kettősportréja köré, amely a Múlt idő című kötet borítóképeként vált ismertté. E kötet az élet rendjét megfogalmazó, a Prédikátor Könyvében olvasható kijelentéseket a Kárpát-medence különféle paraszti kultúráinak a huszadik század hatvanas-hetvenes éveiben még élő hagyományaival és viseleteivel kapcsolta össze, szentírási mélységet adva így a képek alanyainak, tárgyainak: a pólyának, a bölcsőnek, a bölcsőt ringató csupasz lábnak, az alvó kisbabának vagy éppen anyjának. A Múlt idő első fejezete az itt látható három képből áll; ezt egészítette ki most Korniss egy korábban nem bemutatott negyedikkel, amely a ringató jelenetet távolabbról mutatja, további szereplőkkel és a házzal, az udvarral együtt.

- hirdetés -

Miért mutatja e perspektívaváltást most meg? Talán, hogy a bibliait a szinte jelentéktelen hétköznapiba szője, talán hogy kiderüljön, itt semmi nem kulissza. És talán erről, a valóságosságról szól a sorozat legutolsó, színes képe is; és persze rendről, időről, az idő rendjéről. És még a bátorságról, szembenézni az idővel, szereplőnek, fotográfusnak egyaránt. (Horányi Attila, művészettörténész)

Harmincöt év múlva a régi ház előtt 2008 – fotó: Korniss Péter

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.