Papageno Radio
Blogok Senki többet? Először kerül árverésre Picasso egyik legismertebb képe

Először kerül árverésre Picasso egyik legismertebb képe

Többször írtunk már itt a Senki többet? blogban az utóbbi időben a járvány miatti kényszerűségből fakadóan egyre gyakoribb online árverésekről – de eddig jórészt csak a Sotheby’s kapcsán. Ez persze nem volt véletlen – de most „fordul a kocka”: a Christie’s is elkezdett felzárkózni ezen a téren a nagy konkurenshez, sőt most egy újabb nagy bejelentést is közzétettek.

Az élő árverések kényszerű felfüggesztésére a vezető nagy árverezőházak közül egyértelműen a Sotheby’s reagált gyorsabban: már márciusban elkezdték online árveréseiket, és ezeken (mint ahogyan erről volt már szó itt korábban) egyre komolyabb kvalitású és értékű műtárgyakat kínáltak a gyűjtőknek. Csakhogy amíg a Sotheby’s az európai lezárások elrendelése óta összesen tizenhét online képzőművészeti árverést tartott, a Christie’s mindössze kettőt. Mostanában viszont ők is elkezdtek komolyan felzárkózni.

Május második hete óta már az ő honlapjukon is több online aukció fut, közöttük némelyik már le is zárult. Éppen május 15-én este például Josef Alberts Study for the Homage to the Square (Tanulmány a Hódolat a négyzetnek című képhez) című festménye jóval a 200.000–300.000 dolláros becsérték felett, 495.000 dolláron zárta a liciteket.

De ugyanitt Andy Warhol több munkájáért is lehetett indulni, közülük némelyiknek a becsértéke elérte a 300.000–500.000 dollárt. Egy másik, május 27-én záruló online árverésen Richard Prince-nek egy Willem de Kooning előtt tisztelgő munkájának a becsértéke 600.000–800.000 dollár; ugyanitt Damien Hirst (250.000–350.000 dollár) és Roy Lichtenstein (300.000–500.000 dollár) munkái is várják a gyűjtőket. De ez még semmi.

Roy Lichtenstein: Akt jókedvű festménnyel – forrás: Christie’s

A Christie’s ugyanis legutóbb azt is bejelentette, hogy hogyan készülnek a „nagy visszatérésre”: a június 22-vel kezdődő hétre tervezett New York-i aukciós „nagyhetük” helyett július 10-én egy hatalmas „világkörüli” árverést szerveznek, amelyen a cég négy legnagyobb központjában – Hongkongban, Párizsban, Londonban és New Yorkban – folyamatos, egymást közvetlenül követő, valós idejű árverés-sorozatot tartanak. A program helyi idő szerint 20:00 órakor kezdődik a Távol-Keleten, majd a két európai helyszín és végül a tengerentúl következik; mindenhol élőben, a helyi kirendeltségek legfontosabb aukcióvezetője vezényeli majd a liciteket, amelyeket akár online, de – amennyiben a járvány-szabályok ezt már majd lehetővé teszik – akár élőben is meg lehet tenni (persze akár telefonon is).

Ide kapcsolódik:
Most online is licitálhatunk a nemzetközi árverések legnagyobb forgalmát adó művekre

A kalapács alá szánt tételek között Hongkongban indul majd – de természetesen bárhonnan lehet rá licitálni – Csao Vu-csi / Zao Wou-Ki 21.10.63. című festménye (ami készítésének dátumát, 1963. október 21-ét jelenti), amelynek előzetes becsértéke 10 millió dollár. (Az ő jelenlegi aukciós rekordja 510.371.000 hongkongi dollár (65.245.829 dollár; 18,197 milliárd forint), amennyit 2018 szeptemberében a Sotheby’s hongkongi árverésén adtak tíz méteres, Juin–Octobre 1985 (1985. június–október) című vásznáért.

Csao Vu-csi: Június–október 1985 – forrás: Sotheby’s

Az esemény legutolsó, New York-i állomásán kerül majd „terítékre” Pablo Picasso Les femmes d’Alger (Version F) (Algériai nők – F változat) című 1955-ös festménye, amelyért a ház 25 millió dollár körüli összeget vár. Mint tudjuk, Picassonak ez a sorozata tizenöt, A-tól O-ig jelölt vászonból áll. A tizenöt képet 1956-ban a művész akkori galériásától, Daniel Kahnweilertől 212.500 dollárért vásárolta meg Victor Ganz műgyűjtő. Az ő halála után az O. változatot előbb 1997 novemberében a Christie’s New York-i árverésén 31.902.500 dollárért, majd ugyanezt a festményt 2015 májusában ugyancsak a Christie’s New York-i aukcióján már 178.365.000 dollárért (48,819 milliárd forint) adták el, amivel ma is ez a világon árverésen mindeddig legdrágábban elkelt műalkotás. Az F-változat azonban csak most első alkalommal fog aukcióra kerülni.

Pablo Picasso: Algériai nők (F-változat) – forrás: Christie’s

Ugyancsak New York-ban kerül az árverés színpadára egy amerikai magángyűjteményből Roy Lichtenstein 1994-es Nude with Joyous Painting (Akt jókedvű festménnyel) című jellegzetes pop-munkája, amelyért 30 millió dollár körüli összeget várnak, illetve Ed Ruscha 1962-ben festett, rá jellemző „feliratos” Annieja, amelynek becsértékét 20–30 millió dollárban adta meg a ház.

Ed Ruscha: Annie – forrás: Christies

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!