Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Jazztörténetek Ez volt az első milliós példányszámban eladott jazzalbum

Ez volt az első milliós példányszámban eladott jazzalbum

Az 50-es évek derekán a Dave Brubeck Quartet egyetemi és értelmiségi körökben olyan népszerű volt, hogy 1954-ben Brubeck arca a tekintélyes amerikai hetilap, a Time címlapjára is felkerült.

A jazz évszázada című kötet e-book formátumban megvásárolható a következő webáruházakban:

 

Kobo

Nook

DiBook

- hirdetés -

De hírnevén még nagyobbat lendített a kvartett 1959-ben kiadott Time Out című albuma, amely feltornázta magát az amerikai albumlista második helyére. Ezzel az első jazzalbum lett, amely elérte a milliós eladott példányszámot – igaz, hogy ez harmincnyolc évet vett igénybe, mert a Time Out csak 1997-re lett platinalemez. Az album egyik felvételét, az altszaxofonos Paul Desmond szerzeményét, az ötnegyedes metrumban játszott Take Five-ot kislemezen is forgalmazták, majd két évre rá újra forgalomba hozták, és 1961-ben csoda történt: a szám az amerikai poplistán a huszonötödik, Angliában pedig a hatodik helyre tornázta fel magát. A felvételen a dobos Joe Morellóé volt a főszerep.

- hirdetés -

A Brubeck Quartet jelentősége annak ellenére óriási, hogy zenéjük egy ideig nem volt divatos. Ami elvitathatatlan, hogy klasszicista törekvésükkel szoros kapcsolatot teremtettek a jazz és a kortárs komolyzene között, népszerűvé tették az igényes, elmélyült, kompozíciós jazzmuzsikát, harmóniai és ritmikai kísérleteikkel tágították a jazz határait. Ismerje meg a zenekar történetét ide kattintva.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!