Papageno Radio
Címlap Hámori Mátéval, Kovács Eszterrel, Magács Lászlóval és Pálosi Istvánnal találkozhatunk a Papageno...

Hámori Mátéval, Kovács Eszterrel, Magács Lászlóval és Pálosi Istvánnal találkozhatunk a Papageno Klasszik követkető adásában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása május 2-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Hámori Mátéval, Kovács Eszterrel, Magács Lászlóval és Pálosi Istvánnal.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. május 3-án, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

Új online sorozatokkal jelentkezik március közepe óta az Óbudai Danubia Zenekar és karmesterük, Hámori Máté. Legújabb, A zene, az kell című sorozat keretében az online énekoktatás ügyét szeretnék segíteni. Rövid videókban magyarázzák el a klasszikus zene alapjait a karmester szerepétől a népdalok fontosságán át egészen a filmzenékig. Bíznak benne, hogy így tudják folytatni zenei nevelőprogramjukat, amelynek során több tízezer gyermek hallotta már az együttes újszerű, interaktív előadásait az ország több tucat iskolájában. A program célja, hogy a járvány ideje alatt is eljuthasson az értékes zene és a zenekar zenei útépítése a legfontosabb korosztályhoz, a gyermekekhez is.

A kisfilmek a zenekar weboldalán, Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján érhetők el.

Hámori Máté karmestert, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője arról is beszél, mi alapján állították össze a sorozat tematikáját; hogyan lehet néhány percben elmondani a legfontosabbakat egy téma kapcsán, hogy befogadható és figyelemfelkeltő legyen; mi a visszajelzés a pedagógusoktól; a vizualitás mellett a humor szerepét miért tartja kiemelkedőnek a kisfilmekben?

Ide kapcsolódik:
Online közvetítések listája - Folyamatosan frissítve

A Pozsonyi Pagony kiadóként és gyerekkönyves bolthálózatként a minőségi gyerekkultúra elkötelezett híve, idén már 19. éve. Céljuk, hogy a kisebb és nagyobb lurkók kezébe olyan könyveket adjanak, amelyek lépésről lépésre nevelik őket elkötelezett olvasókká. A Pagony kiadványaival nem csak a régi idők legnépszerűbb mesekönyveit olvashatjuk újra szülőként, nagyszülőként a gyerekeinkkel. A Pagony kortárs magyar szerzőkkel és illusztrátorokkal is dolgozik, ugyanakkor igyekszik bemutatni olyan külföldi könyveket is, akik Nyugat-Európában vagy Amerikában évtizedek óta ismertek és elismertek, Magyarországon azonban eddig nem jelent meg könyvük.

A Pagony, alkalmazkodva a járványügyi helyzethez, programjait áthelyezte online térbe, így könyvbemutatóit, a szerzőkkel való kapcsolódást most is lehetővé teszi a gyerekek száméra, akik aktívan bekapcsolódnak ezekbe az eseményekbe. Így például múlt héten könyvfesztivált zajlott a Pagonynál, most az érettségiző diákokat segítik kisvideókkal, május végére pedig gyermeknapi meglepetésekkel készülnek. Erről is kérdezzük Kovács Esztert, a Pagony főszerkesztőjét.

Itt találtok ingyenesen elérhető könyveket

Az Első Magyar Karantén-Színház társulatában színészek, zenészek és előadóművészek jönnek össze, hogy egyszeri és megismételhetetlen produkciókat hozzanak létre, amiket a nézők az otthonukból, biztonságos környezetben, élő Facebook-közvetítésen keresztül nézhetnek meg. Az Első Magyar Karantén-Színház társulatának tagja: Láng Annamária, Rába Roland, Vecsei H. Miklós, Trill Zsolt, Kamondy Ági, Georgita-Tenki Dalma, Martinkovics Máté, Jenővári Miklós, Balázs Júlia, Fabacsovics Lili, Divinyi Réka és Magács László, melléjük csatlakoztak önkéntesek, de további társulati tagokat is várnak. A TRIP virtuális társulatában több színház művésze is közreműködik. A művészek mindannyian ingyen dolgoznak, de szeretnének támogatást szerezni munkájuk honorálására.

Az Első Magyar Karantén-Színház március 16-i megalakulása óta 17 különböző stream videóval eddig több mint 100.000 nézőhöz jutott el. Az újonnan kialakított programstruktúrában hétfőnként színházi előadásokkal, keddenként a Láng Annamária és Simon Zoltán főszereplésével készülő Jelenetek egy háztartásból című sorozattal, szerdánként a Literával közösen meghirdetett karanténdráma-versenyre beérkező drámákkal, csütörtökönként angol nyelvű programokkal, péntekenként és szombatonként pedig koncertekkel várnak mindenkit a TRIP Facebook-oldalán, ahol az eddigi események is visszanézhetőek. Magács László rendezőjével, a TRIP vezetőjével arról is beszélgetünk, sokévnyi kőszínház után mi számára adja a TRIP hajó igazi esszenciáját; hova jutott el eddig a karantén színház híre; hogyan jött létre a társulat, és mi alapján választanak darabot a közvetítésekhez?

A MOHA – Mozdulatművészek Háza egy, az Orkesztika Alapítvány által működtetett művészeti intézmény, amelynek legfőbb küldetése az 1912-ben Madzsar Alice és Dr. Dienes Valéria tevékenységével induló magyarországi, magyar modern táncművészet-mozdulatművészet, Orkesztika és mozgásművészet, az ehhez kapcsolódó laikus- és reformpedagógiai mozgalom, a Mozdulatkultúra és Mozdulatkórus mozgalom, valamint a Dienes-életmű, illetve az általa létrehozott magyar mozdulattudomány (orcheológia-orkesztika) hagyományainak feltárása, gondozása és fejlesztése. A MOHA emellett rendkívül fontos táncpedagógiai központ, amelynek része a Mozdulatművészeti Gyűjtemény nevű, analóg és digitális anyagot szolgáltatni képes táncművészeti archívum, a táncpedagógia része a Duncan-Dienes Orkesztika Iskola is. Pálosi István, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat igazgatója, mozdulatművész, koreográfus, pedagógus, szervező 1992 óta tanít klasszikus balettet, balettelméletet és mozdulatművészetet Magyarországon és külföldön.

A Tánc világnapja kapcsán arról is kérdezzük, a mozdulatművészet, amelyben Dienes Valéria író, filozófus, táncművész közel száz évvel ezelőtt megfogalmazott elveit viszi tovább, hogyan kapcsolódik a művészeten túl az emberi érzelmekhez, a test szépségéhez; a Noverre francia balettmester nevéhez kapcsolódó világnap miért jelentős a magyar művészek, táncosok számára, mit képvisel ez az esemény; a karantén idején hogyan tud a MOHA bekapcsolódni a tanítványok életébe, és milyen események várhatóak a járvány után?

Ide kapcsolódik:
A tánc világnapja - Online maraton a Papagenón

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X