Papageno Radio
Blogok 70 Szokolay Így készültek Szokolay Sándor zongoraműveinek hárfaátiratai

Így készültek Szokolay Sándor zongoraműveinek hárfaátiratai

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Zene-bona sorozat Szokolay Sándor 1947-1950 között született első zongoraműveinek gyűjteménye. A Békés-tarhosi Énekiskolában keletkezett kis karakterdarabok rendkívül népszerűvé váltak és a szerző szívéhez mindvégig közel álltak. A mesébe illő történet és a művek keletkezésének története a Hogy is kezdődött?… című könyvből megismerhető. 

A 70 Szokolay blog is az első opusba betekintést nyújtó Zene-bona válogatással kezdődött, Boros Misi előadásában. Mégsem véletlen, hogy a videósorozat ismét az első opussal foglalkozik. Az újabb bemutató különlegessége, hogy a zongoraművek most hárfán szólalnak meg.

Ide kapcsolódik:
Így játssza Boros Misi Szokolay Sándor fiatalkori műveit - Videó

A zongorairodalom bőségesen kínál műveket a kezdő muzsikusok számára, de a hárfa esetében sokkal kisebb a választék. Polónyi Ágnes hárfaművész örömmel vállalkozott a művek átírására és előadására. Lelkesen látott munkához és merült el a Szokolay kompozíciók kidolgozásában. A kötet első fele hárfán is könnyen előadható, de ahogyan Szokolay zeneszerzői eszközei kibontakoztak, egyre nehezebb és kifejezetten zongoraszerű anyagot komponált.

A harmincnégy tételes gyűjteményből mindössze három bizonyult a hárfa számára hangszeridegennek.

A következő hónapokban öt részre bontva ismerhetjük meg Polónyi Ágnes hárfaművész előadásában a Zene-bona sorozatot. A mostani bemutató alkalmával elhangzó művek a legfiatalabb muzsikusokat szólítják meg, hiszen a darabok teljesen kezdők számára is előadhatók. Polónyi Ágnes nagyszerű tolmácsolásában a sorozat zenei egysége is szépen kirajzolódik.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X