Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Müpa magazin Így vált a Nemzeti Énekkar az ország egyik vezető hivatásos kórusává

Így vált a Nemzeti Énekkar az ország egyik vezető hivatásos kórusává

A Nemzeti Énekkar 1985­-ben Állami Ének­kar néven alakult Pászti Miklós vezetésé­vel, akinek halála után 1990-­től 2016-­ig Antal Mátyás látta el a karigazgatói teen­dőket. Ebben az időszakban az együttes az ország vezető hivatásos kórusává vált, amelynek egyik fő feladata, hogy a Nemzeti Filharmonikusokkal közösen szólaltassa meg az oratorikus repertoár fontos kompo­zícióit, elsősorban a 19. és 20. századi opu­sokat, de részt vett, illetve vesz olyan opera­ előadásokban is, mint Kocsis Zoltán Richard Strauss operáit bemutató soroza­ta, Schönberg Kocsis által kiegészített Mózes és Áron című művének produkciója vagy a Budapesti Wagner­napok előadásai. Az együttes művészeti vezetője 2016. január 1-től Somos Csaba.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

A Nemzeti Énekkar igyekszik ritkán hallható különlegességeket műsorára tűzni — ahogyan honlapjukon ol­vashatjuk: „a megszokott koncertrepertoárról méltatlanul hiányzó műveket” előadni, to­vábbá a jelenkor oratorikus alkotásaival és kórusmuzsikájával is megörvendezteti a közönséget időről időre (gondoljunk csak Jeney Zoltán Halotti szertartására vagy Kurtág György A csüggedés és keserűség dalai című művére, mely darabok ősbemutatója, illetve magyarországi bemutatója fűződik a Nemzeti Énekkar nevéhez).

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Emléktáblát avattak Pászti Miklós karnagy tiszteletére

A repertoár részét képezik mások mellett Beischer-Matyó Tamás, Durkó Zsolt, Lendvay Kamilló, Ligeti György, Orbán György, Petrovics Emil, Soproni József, Szokolay Sándor, Tóth Péter és Vajda János alkotásai is. Ehhez kapcsolódik, hogy az együttes több kortárs szerző alkotását énekelte lemezre (Huszár, Csemiczky, Bozay, Király, Hollós, Sári).

Az együttes a hazai koncertek mellett nemzetközi felkéréseknek is rendszeresen eleget tesz; szerepelt Európa számos országában, Izraelben és Japánban, valamint rendszeresen koncertezik a magyarok által is lakott határon túli településeken.

Ide kapcsolódik:
„Tapintható a kapcsolat a közönséggel” – Erdélyben turnézik a Nemzeti Énekkar

A Nemzeti Énekkarral az utóbbi harminc évben olyan kiváló karmesterek dolgoztak együtt, mint Doráti Antal, Eötvös Péter, Fischer Ádám, Lionel Friend, Fürst János, Lamberto Gardelli, Hamar Zsolt, Sebastian Weigle, Kovács János, Lehel György, Ligeti András, Lukács Ervin, Kobayashi Ken-Ichiro,  Bertrand de Billy, Rico Saccani, Jurij Szimonov, Carlo Montanaro, Krzysztof Penderecki, Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán.

Ide kapcsolódik:
Indul a Müpa Home közvetítéssorozat

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!