Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Purcell - Orfeo 30 Lemezek nyomában – 30 éves a Purcell Kórus

Lemezek nyomában – 30 éves a Purcell Kórus

2014-ben kezdődött Vashegyi György együtteseinek – a most 30. születésnapját ünneplő Purcell Kórusnak, és elengedhetetlen partnerének, az Orfeo Zenekarnak – barokk dramatikus remekművekből álló sorozata a spanyol Glossa Music Kiadónál, és azóta 10 lemezük jelent meg szoros egymásutánban.

- hirdetés -

A Glossa Kiadó művészeti- és szerkesztőségi igazgatója, Carlos Céster már a francia együttműködésünk kezdetétől gondoskodik lemezeink szebbnél szebb megjelenéséről. A vele való találkozást is Benoît Dratwickinek, a Versailles-i Barokk Zenei Központ művészeti igazgatójának köszönhetjük, akiről a későbbiekben még feltétlen szót kell ejtenünk.

- hirdetés -

A Glossával való első közös munkára 2014 áprilisában került sor, amikor Rameau: Polümina ünnepei című művét adtuk elő a Müpában, és vettük lemezre.
A két cd-ből álló kiadvány 2015 májusában elnyerte a különösen nagy elismerésnek számító Német Lemezkritikusok Díját is (Preis der deutschen Schallplattenkritik), Franciaországban a Diapason d’Or díjat, valamint a francia Opéra Magazine júniusban a legjobb felvételnek járó Diamant de l’Opéra címmel tüntette ki.

Az „Un Opéra pour trois rois” (Opera 3 királynak) című lemez május 13-án 19 órától hallható a Papageno Rádió műsorán:

Azóta a sor folyamatos, s a felvételek megjelenését a nemzetközi sajtó állandó figyelemmel kíséri: lemezeink számos díjat nyertek el, és a kritikák egytől egyig kiemelik a Purcell Kórus erényeit.

Jean-Joseph Cassanéa de Mondonville négy Nagy motettáját rögzítettük 2015-ben a Müpában (a felvételt megelőzően váratlan izgalmat jelentett, hogy az egyik szólistánkat pár nappal az előadás előtt kórházba szállították, de szerencsére a koncertre jobban lett) – ebből kettő (Cantate Domino és Magnus Dominus) a világon előadásunkban először jelent meg lemezfelvételen. Mondonville nagy motettái a 18. századi francia földön leggyakrabban játszott kompozíciói közé tartoztak, a két eddig ismeretlen motetta modern kiadását a Versailles-i Barokk Zenei Központ munkatársa, Louis Castelain zenetudós készítette el számunkra. Nagy elismerés, hogy ez a lemezünk is elnyerte a Diapason magazin Diapason D’Or díját.

Ide kapcsolódik:
Töretlen nemzetközi lemezsikerrel büszkélkedhet a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar

A sorozat folytatódik: Mondonville kilenc fennmaradt nagy motettája közül újabb három kompozíciót mutatunk be 2020. november 24-én a Zeneakadémián.

„Ez az interpretáció párját ritkítja, nem lehet eldönteni, hogy a karmester, a kórus vagy az öt énekes szólista érdemei nagyobbak-e, hisz mindannyian feltüzelve és elszántan dolgoztak e nagyszerű motetták felfedezésén. Íme tehát egy teljességgel példaértékű kiadás, amely hűen mutatja be a zeneszerző Mondonville elképesztő zsenialitását.” (Crescendo Magazine)

Szintén Mondonville-től az Isbé című operát 2016-ban vettük lemezre, és a felvétel elnyerte a nemzetközi Quobuzissime-díjat, amely az egyik legfontosabb nemzetközi zeneletöltő szolgáltatás elismerése, valamint megkapta a spanyol Scherzo magazin 2017 májusi számának megtisztelő A hónap lemeze címét is.

„[…] a Purcell Kórus, amely intonációs tisztaság, egységesség és zenei vonalvezetés szempontjából messze a legjobb énekegyüttesek között van közel s távol.” (logenplatz.die-deutsche-buehne.de)

„Hálával kell adóznunk a Purcell Kórus tagjainak. Mindannyian magyarok. Mégis kifogástalanul énekelnek franciául. El kell ismernünk a rengeteg erőfeszítést, mellyel ilyen magas színvonalon elsajátították a francia dikciót.” (Baroquiades.com)

Lemezeink többsége a Versailles-i Barokk Zenei Központtal együttműködésben született, s a felvételek egyik legfontosabb motorja Vashegyi György személyét követően vitathatatlanul Benoît Dratwicki, az említett intézmény művészeti vezetője, aki hatalmas tudásán, stílusismeretén felül egy-egy ilyen projekt megtervezésében, lebonyolításában is kimagasló feladatot vállal.

Az „Un Opéra pour trois rois” (Opera 3 királynak) című lemezünk az ő egyedülálló szerkesztői munkájának ékes bizonyítéka. XIV., XV. és XVI. Lajos uralkodása alatt a versailles-i palota adott otthont zenés színházi előadások egy egészen különleges sorozatának. A brilliáns áriák, ünnepi kórusok, díszes zenekari tételek arról tanúskodnak, hogy a versailles-i kastély fényűző pompája a XVII.-XVIII. századi Európa egyik legfontosabb zenei központjává emelte a francia udvart.

Ide kapcsolódik:
„A legszebb dolgot csinálom, amit csak lehet” – Interjú Vashegyi Györggyel

A lemez egyfajta „best of” gyűjtemény a kor legnagyobb zenei slágereiből fantasztikus tudatossággal egymás után szőve: egy lemezen hallhatjuk Lully, Rameau és Gluck operáinak legnépszerűbb áriáit és kórustételeit. A műsort 2016 novemberében előadtuk a Müpában, majd a Versailles-i Királyi Operában is.

„A kórus, bár többségében magyar énekesekből áll, lenyűgözően mesteri módon bánik a francia nyelvvel.” (forumopera.com)

„A magyar kórus és a korhű zenekar annyira jól közvetíti a francia szellemiséget, hogy jöhettek volna akár egyenesen a Szajna-partról is.” (Gramophone)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.