Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Nagyváradi történetek Miért tűnt el az opera Nagyvárad kulturális életéből?

Miért tűnt el az opera Nagyvárad kulturális életéből?

Nagyváradon 1990. január 8-tól 2020. január 9-ig összesen 48 operát adtak elő a meghívott, valamint a helyi előadók. Teljes estét betöltő operaelőadásokról beszélünk ismételten.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A komolyzenei élet szabadsága avagy szabadságtalansága Nagyváradon

- hirdetés -

254 év alatt összesen 1836 alkalommal volt teljes estét betöltő operaelőadás Nagyváradon, ezzel pedig európai viszonylatokban is az élvonalban tudhatjuk városunkat. Természetesen minden egyes előadásról bővebb tájékozottsága is van a Thurzó családnak, de még így is úgy gondolom, hogy eddig ilyen pontos ismeretei a kedves olvasóknak a nagyváradi operajátszással kapcsolatban biztosan nem voltak.

Összegző gyanánt, íme egy gyors áttekintő:

 

1766-1788 között: 1 (Dittersdorf: „Amore in Musica”),

1788. január és 1833. szeptember 23. között – 56,

1834. január és 1862. október 21. között – 132,

1867. szeptember 22-től 1900. január 20-ig – 328,

1900. január 25-től 1956. január 9-ig – 941,

1956. január 9-től 1989. december 24-ig – 330,

1990. január 8-tól 2020. január 9-ig pedig csupán 48 operaelőadás.

Az elmúlt történelmi korszakokban, évszázadokban csodás történetek körvonalazódnak operajátszás tekintetében városunkban. A zenei élet előadóinak színe-java fellépett az elmúlt 254 év alatt.

Természetesen több más, az említett majd’összes operaelőadáshoz csatlakoztatható háttérinformációval is rendelkezik a Thurzó család hatalmas zenei adattára – de ez a cikksorozat csupán pontozottan, egy gyors áttekintőt kíván nyújtani az olvasóknak a város zenetörténetével kapcsolatban, nem pedig enciklopédikus jelleggel minden részletet megemlíteni.

A nagyváradi közönség minden korszakban hálás köszönettel élvezte ezen eseményeket, hallgatta városunkban fellépő jeles előadóművészeket (ezen pillanatoknak nagy többsége a korabeli sajtóban megjelent utócikkekben is tükröződik), és ugyanolyan rajongással ölelték körbe ezeket, mint a nagy világvárosokban, valamint európai viszonylatban ismert zenei fővárosokban volt tapasztalható.

Minden opera-előadás gyakorlatilag egy ünnepnap volt

úgy a fellépőknek, mint ahogyan a zenekedvelőknek is. Nem egyszer ugyanolyan üdvrivalgás közepette kísérték át az előadások helyszínéről az étterembe, szállodába a fellépő művészeket, muzsikusokat, mint ahogyan ezt jellemzően különféle zenei életrajzi könyvekben olvashatjuk, vagy éppen történelmi filmekben láthattuk már.

Az utóbbi harminc év vonatkozásban nézve a magyar kulturális ívet, egyfajta kulturális útkeresés is tapasztalható, ahol sok mindent (sok mindenkit) mellőztek, amelyet viszont nem lett volna szabad: a zenei szakembereket. Időközben lassan betette a lábát a politika is eme kulturális szférába, és onnantól kezdve vagy minden megtorpant egy adott szinten, vagy megromlott, és a végén leállt. Akkoriban ugyanúgy, mint ahogyan ezt napjainkban is láthatjuk magunk körül. A politika maga alá gyúrta a kulturális intézmények vezetését, és a háttérben nem a művészi hozzáértés számított sok esetben, hanem a párthűség.

Immár csak közönségcsalogató gyanánt szoktak a rendszertől független szervezők nagyobb városi események alkalmával operaelőadásokat meghívni. A korábbi időkben nagy költségvetéssel rendelkező (de ugyanakkor jelentős bevétellel is büszkélkedő) operaelőasádokat felváltják a minimalista költségvetésű díszletek közt előadott-, vagy épp koncertszerű operaelőadások.

Városunkban napjainkban is igény lenne az állandó opera-előadások megtartására. Beleásva magam a zeneileg dokumentált múltunkba elmondhatom, hogy az opera iránti rajongás napjainkban is jelen van a lakosság körében, a kulturális intézmények vezetői viszont valamiért nem látják (nem tartják prioritásnak) annak módját, hogy miként rendszeresítsék ismét ezt a műfajt. Pedig gyakorlatilag 7 lépésben visszaállítható lehetne a rendszeres operajátszás, valamint lehetővé tehetnék (ismételten) egy önálló, intézményesített operatársulat létrejöttét is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!