Papageno Radio
Címlap Molnár Viktor nyerte a Nemzetközi Gustav Mahler Zeneszerzőversenyt

Molnár Viktor nyerte a Nemzetközi Gustav Mahler Zeneszerzőversenyt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A MusikForum Viktring és Klagenfurt városa által megrendezett 20. Nemzetközi Gustav Mahler Zeneszerzőverseny I. díját Molnár Viktor, 26 éves ifjú magyar zeneszerző nyerte.

A szakmai zsűri 25 ország 67 versenyzője közül választotta a legjobbnak Molnár Viktor „Miracles of Interstellar” c. hegedűre, alt szaxofonra és zongorára komponált művét.

A második díjat Floijan Lörnitzo „blau” c. kompozíciója, míg a harmadikat Raffaele Grimaldi „Erklang die Nacht” c. alkotása nyerte.

Az első díj 3000-, a második 1500-, míg a harmadik 500 Euró pénzdíjjal is jár.

A verseny díjátadóját október 2-án tartják az ausztriai Klagenfurtban. Ekkor szólal meg a nyertes mű első ízben, a Trio Klavis tolmácsolásában.

A szakmai zsűri tagjai között szerepelt Johannes Berauer (elnök), Viola Falb, Dieter Kaufmann, és Miha Ferk (Trio Klavis).

Molnár Viktor

A nagykökényesi születésű szerző 2019-ben végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Varga Judit és Bolcsó Bálint tanítványaként. Művei számos hazai koncerthelyszín programjában szerepelnek, de megszólalnak külföldön is.

Korábbi versenyeredményei közül kiemelkedik a 2018-ban elnyert Arany János Zeneszerzőverseny zongorakíséretes dal kategóriájának I. díja, a milánói Scuola Internationale Musica zeneszerzőversenyének III. helyezése, illetve a németországi Progressive Classical Music Award V. díja 2019-ben.

Elismerései sorát bővíti továbbá a 2020-ban elnyert Kodály Zoltán Zenei Alkotói ösztöndíj, valamint a 2017-es E.ON Hungária Zrt. ösztöndíja. Műveiben élő- és előre rögzített elektronikával is dolgozik, valamint igyekszik beépíteni a magyar népi kultúra egy részét, és magyar irodalmat. Nyitott a különböző zenei stílusokra és műfajokra (elektroakusztikus zene, jazz, pop), de a társművészetektől sem zárkózik el, sőt, örömmel dolgozik együtt más területen működő művészekkel. Nem lenne teljes a pályája tanítás, előadói szerepvállalás – mint zongorista – és kottagrafikusi megbízások elvégzése nélkül. Jelenleg a Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium és a Kroó György Zeneiskola tanára.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X