Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog Online ősbemutatóra készül a Vass Lajos Kórus

Online ősbemutatóra készül a Vass Lajos Kórus

Áprilisban lett volna az ősbemutatója Zarándy Ákos a Vasas Művészegyüttes Alapítvány Vass Lajos Kórusa (karnagyok: Bárd Judit és Szűcs Dániel) számára komponált kórusművének, az idén 100 éves Reményik-versre írt Öröktűznek. A 117 éves múlttal rendelkező kórus a körülményekre való tekintettel május 28-án 19 órakor virtuálisan tartja meg az ősbemutatót.

- hirdetés -

A kórus éppen csak belekezdett a művel való ismerkedésbe, mikor a járványhelyzet miatt fel kellett hagyniuk a rendszeres próbákkal, így a kórus tagjai – akik 25 és 78 év közöttiek – csupán hangfelvétel alapján, önállóan tanulták be a nem könnyű kórusművet.

- hirdetés -

A legnehezebb feladat azonban nem az volt számukra, hogy a modern technika vívmányait megtanulják kezelni – ebben az erős szándék, a tenni vágyás, a zene szeretete segítette a kórustagokat -, hanem az, hogy a zeneileg érzékeny, homofon, de rubato művet annak zenei és filozófiai mondanivalójával a kórushangzás élménye nélkül is meg tudják valósítani, mert ez bizony nem egy tipikus „karanténdal”, hanem 21. századi komolyzene.

A virtuális ősbemutató, melyet a mű mondanivalójához kapcsolódó képi anyag illusztrál,  május 28-án 19 órakor látható és hallható ide kattintva.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.