Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Senki többet? Online térbe költözött a hazai műkereskedelem is

Online térbe költözött a hazai műkereskedelem is

Miután már annyiszor írtunk itt a Senki többet? blogban a járvány miatt az online térbe költözött nemzetközi műkereskedelem történéseiről, itt az ideje, hogy a hazai piacra is vessünk egy pillantást, annál is inkább, hiszen az elmaradt tavaszi élő aukciók helyett ezekben a napokban már itthon is folyik két árverés a neten: a Nagyházi Galériáé és a Dobossy Aukciósházé.

- hirdetés -

A Nagyházi Galéria eredetileg éppen május 26-ra tervezte szokásos tavaszi árverését, ám ezt a járvány miatt már nem tudták „élőben” megtartani, ezért aztán a netre „költöztek”: néhány napja már elérhető a kínálatuk, a licitálás lehetősége pedig május a május 30-i zárásig bárki előtt nyitva áll.

- hirdetés -

A kínálatban négyszázöt tétel szerepel, méghozzá igen széles választékban: a porcelánoktól a festményekig, a kerámiáktól a grafikákig, a szőnyegektől a nyomatokig, a fegyverektől a régi fotográfiákig, a szobroktól az ezüsttárgyakig, az üvegmunkáktól az ékszerekig válogathat a közönség a vásárolni-valóban.

A legrégebbi tárgyak a Kr. e 4–2. évezredből származó pattintott kőeszközök (nyolc darab együttes kikiáltási ára 18.000 forint), de vannak itt antik görög és római darabok (egy a Kr. e. 5–4. században készült terrakotta nőszobor 180.000 forintról várja a liciteket), távol-keleti szobrok, kínai porcelánok, műtárgyak, plakettek, órák, kegytárgyak. A legmagasabb induló árról, 340.000 forinttól egy arany női óraláncért lehet megküzdeni; egy 17. századi német szobrász Mária-szobrának induló ára 280.000 forint, egy 19. századi osztrák festő leányportréjáé 140.000 forint. De egy sétapálcába rejtett tőrborhoz szerencsés esetben már 24.000 forintos kikiáltási árán hozzá lehet jutni.

Ami a magyar művészek festményeinek-grafikáinak-nyomatainak a kínálatát illeti, ott a névsorban – persze sokan mások mellett – olyan alkotókat találunk, mint Korniss Dezső, Vasarely, Bak Imre, Bálint Endre, Anna Margit, vagy El Kazovszkij. Izgalmas tétel Ferenczy Károly Izvorai tanya című linóleummetszete: a művész 1908-ban készített Gutini erdészlak című festménye alapján 1911-ben a Művészház kérésére, egy többlapos mappa kiadásának céljára alakította át a nagyméretű vászon témáját 17,5×23 centiméteresre és a részletgazdag festményhez képest leegyszerűsített formára.

Az új elképzelést Galamb József könyvkötő iparművész metszette linóleumba, és az így sokszorosított grafika került aztán a mappákba. A kép most 22.000 forintról várja az érte versenybe szállókat. (Ugyanebből a kiadványból egyébként egy Kernstok Károly-festményről készített linómetszet-lap is szerepel a kínálatban, ugyanannyiról indítva.)

A teljes katalógust a Nagyházi Galéria honlapján és az axioart.com oldalon is lehet böngészni, licitálni azonban csak az utóbbin lehet.

Ugyancsak megtekinthető már a Dobossy Árverezőház kortárs aukciójának a kínálata a cég honlapján, és ők május 31-én fogják lezárni a liciteket. A kilencven felkínált tétel alkotói között ott van minden fontos magyar modern és kortárs alkotó, aki az ilyen alkalmakkor szerepelni szokott „Baktól Wahornig”. Itt a legmagasabb kikiáltási ára, 1.800.000 forint Lakner László Cím nélküli munkájának van (ne feledjük: 42 milliós leütésével ő ma a második legdrágább élő magyar művész; azt a festményét 2019 novemberében be is mutattuk itt a blogon is).

Lakner László: Cím nélkül – forrás: Dobossy Aukciósház

Hencze Tamás Atmoszférikus tér című, az 1970-es években készült munkája 1.200.000 forintról, míg Nádler István Firenze című vászna kereken 1.000.000 forintról várja a liciteket. A legalacsonyabb összegért, 30.000 forintért Für Emil Tartós tej című, nagyjából A/4-es méretű rajzát lehet hazavinni – már persze csak ha valaki egyedül érdeklődne utána. Mert ha beindulnak a licitek, ki tudja, hol lesz(nek) a végső ár(ak)…

Für Emil: tartós tej – forrás: Dobossy Aukciósház

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.