Papageno Radio
Blogok 70 Szokolay Szokolay Sándor: „Bartók zenéje a véremben él”

Szokolay Sándor: „Bartók zenéje a véremben él”

Divertimento rézfúvósötösre

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Bartók születésének 100. évfordulóján, 1981-ben keletkezett a Hommage á Bartók, Divertimento rézfúvósötösre. A komponista zenei gyökerei a magyar népzene mellett, Bartók Béla és Kodály Zoltán művészetéhez vezethetők vissza. Zenei tanulmányai korai szakaszában megfogalmazódott Szokolay felismerése: „Bartók zenéje a véremben él, bennem lüktet. Úgy látszik, a követője leszek.” 

Beigazolódott az ifjúkori jóslat, Szokolay élete végéig hűséges maradt a gyökerekhez. Nemcsak gondolati síkon, de műveiben is megőrizte a nagy elődök örökségét. „Bartók minden művéből, emberi magatartásából sugárzik a tisztaság, a lényegre törő tömörség. Művészete egységesít, átlényegít, megszilárdít. Szigorú belső szerkezete pedig a költői szabadságot szolgálja. Műveinek többrétű jelentése van! Művészetét Kodállyal összehangoltan a népzenei kutatás eredményeire építette. Ettől mély-gyökerű, a magyar lélek nyelvén, azon túlmutatva is szól. Rendkívüli kifejező erővel árad, s oly tiszta, mint a fenyvesek ózon levegője. Zenéje kikristályosodottan tudott magyar maradni, de mégis mindig európai és egyetemes ötvözetű! Rituális, kozmikus, mágikus és démonikus kifejezéseken át jutott el a természet-zenéig! Megismerte a mikrokozmosz és a makrokozmosz csodáit, a metafizikai érzék transzcendens hangjait. Minden sötétségén átvilágít fénye!”

A komponista legtöbb rézfúvós kamaraművét, így a Hommage a Bartók Divertimentót is Szabó László legendás rézfúvós kamarazenetanár növendékei mutatták be.

A három tétel: 1. Sonatilla, 2. Passacaglia, 3. Bizzarria


 

A kotta a Zeneműkiadó gondozásában jelent meg. 2018-ban készült lemezfelvételen az In Medias Brass Kvintett magánkiadásában mutatja be Szokolay Sándor rézfúvós kamaraműveit.

A felvételen a Hommage á Bartók Divertimento a Szokolay művek előadásában avatott In Medias Brass Kvintett karakteres tolmácsolásában szólal meg. Közreműködik: Pálflavi Tamás, Kresz Richárd, Benyus János, Sztán Attila és ifj. Bazsinka József.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X