Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap 8 előadás, amely meghatározta a Purcell Kórus eddigi 30 évét

8 előadás, amely meghatározta a Purcell Kórus eddigi 30 évét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Purcell Kórus színpadi megjelenésében is tükröződik az a korábban említett szemlélet, miszerint a kórus tagjai akár szólistaként is megállják helyüket (s erre számos alkalommal lehetőséget is kapnak karnagyuktól, Vashegyi Györgytől): az urak klasszikus öltönyben lépnek színpadra, ám a hölgyek pompás színes, vagy az adott programhoz illeszkedően elegáns fekete ruhái feltétlen hozzá tartoznak a tipikus Purcell Kórus-színpadképhez és szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak a közönség számára.

A koncertlátogatók legtöbbször kórusfelállásban láthatják énekeseinket, ám az elmúlt években lehetőségünk nyílt számos operát is színpadra állítani. Óriási élményt jelentettek ezek a számunkra igen emlékezetes előadások, fantasztikus szólistákkal, rendezőkkel, jelmeztervezőkkel dolgozhattunk együtt.

- hirdetés -

Az első ilyen nagyszabású projekt Monteverdi L’Orfeo-ja volt 2005 márciusában, amikor is történelmi pillanatokat élhettünk meg, hiszen hivatalosan is megnyitotta kapuit a Művészetek Palotája. Megtisztelő volt számunkra, hogy a Fesztivál Színház első előadásainak mi voltunk az egyik főszereplői.

Ezt követően 2005. novemberében újra a Fesztivál Színház színpadán álltunk: Charpentier Actéonját és Purcell Dido és Aeneas-át mutattuk be modern rendezéssel, extravagáns ruhákban, mely körülmények mind egészen új szituációba repítették kórusunk tagjait. Halmai Katalin Didója örökké emlékezetes marad számunkra.

Halmai Katalin Dido szerepében (2005) – forrás: Purcell Kórus

2006 júniusában Mozart Varázsfuvolájának előadásában vettünk részt a Mozart-év alkalmából a Müpában, ahol nem kisebb szólisták voltak a partnereink, mint Korondi Anna, Miklósa Erika, avagy Polgár László.

2009 februárjában a Müpában Purcell Tündérkirálynőjét vittük színre. Óriásit alakítottak az énekesek, különösen emlékezetes pillanatokat okozott Cser Krisztián és Megyesi Zoltán incselkedő duettje.

Purcell: Tündérkirálynő (2009) – forrás: Purcell Kórus

2010 júniusában a Bartók+ Operafesztiválon ismét feleleveníthettük a Dido és Aeneast – ekkor csatlakozott együtteseinkhez első alkalommal Baráth Emőke, mindannyian emlékszünk már akkor is lenyűgöző éneklésére.

Egyik legkiemelkedőbb színpadi előadásunk 2013-ban Rameau: Hippolyte és Aricie című operája volt, amikor is 3 estén keresztül telt ház előtt játszhattunk régizenét a Magyar Állami Operaház falai között. Mint korábban oly sokszor, a kisebb szerepeket ekkor is kórustagok alakították, méghozzá nagy sikerrel.

Rameau: Hippolyte (2013) – forrás: Purcell Kórus

2015-ben két alkalommal is lehetőségünk nyílt a Müpa színpadára lépni szcenírozott formában, mindkét alkalommal modernizált feldolgozásban: márciusban Händel: Nagy Sándor ünnepének bemutatójára került sor a Litván Nemzeti Opera szólistáival és táncosaival kiegészülve.

Händel: Nagy Sándor ünnepe (2015) – forrás: Purcell Kórus

Eddigi színpadi előadásaink rendezője mindannyiszor Káel Csaba volt, aki ezáltal pontosan ismeri a kórusunkban rejlő lehetőségeket, és mindig különleges – egyszer futurisztikus (Hippolyte), egyszer amerikai nagyvilági (Nagy Sándor ünnepe) – környezetbe helyezte történeteinket.

2015 novemberében Monteverdi Poppea megkoronázásának két előadását láthatta a közönség a Müpában. A szólisták egy része ismét a Purcell Kórus tagjaiból került ki, a nagysikerű előadások rendezője a rendkívül fiatal Geréb Zsófia volt.

Monteverdi: Poppea megkoronázása – forrás: Purcell Kórus

Mindig óriási kedvvel, lelkesedéssel veszünk részt ezekben a számunkra különleges projektekben, melyeket mindig igen komoly próbafolyamat előz meg.


Ma este 20:30-tól az M5 műsorára tűzi Monteverdi: Poppea megkoronázása című előadásunk 2015-ös felvételét, ami ide kattintva érhető el

Június 28-án vasárnap pedig az egyik 2013-as Rameau: Hippolyte és Aricie- előadást élhetik át újra az Operaház Facebook-odalán ), illetve Youtube-csatornáján.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X