Papageno Radio
Címlap A jóga filozófiája inspirálta a Modern Art Orchestra új lemezét

A jóga filozófiája inspirálta a Modern Art Orchestra új lemezét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A jóga filozófiája inspirálta Fekete-Kovács Kornél szárnykürt- és trombitaművész nagyzenekari szvitjét, a Foundations című művet, ami most a BMC Records gondozásában öltött lemez-formát.

A Modern Art Orchestra vezetője tíz plusz egy tételben dolgozta fel a jóga nyolc ágának első két tagjában, a Jámákban és a Nijámákban foglaltakat, amelyek nemcsak a jógikus léthez szolgálnak útmutatóul, de az európai ember számára is ismerős fogalmak. Így a zenében sem a Keletre utaló elemek dominálnak – sokkal inkább a nyugati kortárs zene jegyeit viseli magán. A megírt kompozíciók közé ékelődő, vezetett improvizációk során a MAO tagjai mellett Harcsa Veronika énekest, Dés András ütőhangszerest, Fenyvesi Márton gitárost, és a Kossuth-díjas zongoristát, Szakcsi Lakatos Bélát hallhatjuk.

Fekete-Kovács Kornélt évek óta foglalkoztatja a jógafilozófia, néhány éve pedig az ászanagyakorlás is jelen van az életében. A Foundations – Yamas and Niyamas című, nagyszabású művében mégsem egy távoli ország ősrégi kultúráját igyekezett nyugati gondolkodásmódra lefordítani, sokkal inkább arra szándékozott rámutatni, „hogy mennyire eltávolodtunk a valóban értékes és élhető életmódhoz szükséges gondolkodástól” – ahogy ő maga fogalmazott.

A Modern Art Orchestra vezetője a hitelesség szempontját szem előtt tartva ügyelt arra, hogy a szöveges illusztrációkban és a zenében is elváljanak egymástól az autentikus, keleti, és a nyugati szemszögből reflektált minőségek. Amikor például Ávéd János bansurin (bambusz fuvola) játszik, Kornél kifejezett kérésére nem indiai módon teszi azt, ahogy többségében a szanszkrit szövegek sem eredeti formájukban hangzanak el Harcsa Veronika előadásában. A Foundations egyszerre tűnik áradó folyamatzenének – amely formailag is leképezi azt a keleti létszemléletet, mely szerint maga az út a cél –, miközben mégis erősen strukturált.

Hallgass bele a lemezbe ide kattintva!


A szöveg és a zene közti, nem egyértelműsített viszony pedig minden egyes hallgatáskor megadja a hallgatónak az asszociatív-intuitív felfedezés örömét.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X