Papageno Radio
Címlap „Attól vagyok színésznő, hogy látszik rajtam, amit gondolok" – 80 éves Gyöngyössy...

„Attól vagyok színésznő, hogy látszik rajtam, amit gondolok” – 80 éves Gyöngyössy Katalin

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Gyöngyössy Katalin 1940. június 15-én született Sátoraljaújhelyen.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1959-1963 között végezte el. Már főiskolásként is több színdarabban szerepelt, többek között Gorkij: Kispolgárok című drámájában, valamint Federico García Lorca: Don Cristóbal meg Rosita kisasszony tragikomédiája című színművében.

1963-tól a szolnoki Szigligeti Színház, 1969-től a miskolci Nemzeti Színház, 1970-től a József Attila Színház, 1972-től ismét a miskolci, 1979-től a pécsi Nemzeti Színház, majd 1981-től a Győri Nemzeti Színház (1992-ig Kisfaludy Színház) társulatának tagja volt. Az utóbbi időben újra Szolnokon játszik.

„A horoszkópom azt mondja: kicsit sem hipokrita. Színésznő sem attól vagyok, mert úgy tudok tenni, mintha más lennék. Hanem mert látszik rajtam, amit gondolok. Legalábbis remélem.”

Emlékezetes alakítást nyújtott többek között Tolsztoj Anna Kareninájában mint Scserbackaja hercegnő, Scarnacci-Tarabusi Kaviár és lencse című komédiájában Chaiarelli d’Adda szerepében, volt Olga Csehov Három nővérében, Rozina Beaumarchais Figaró házassága című darabjában, Paula Örkény István Macskajátékában, Blanche Tennessee Williams A vágy villamosa című drámájában. A szolnoki Szigligeti Színházban jelenleg Robert Thomas Nyolc nő című színművében Mamy, a nagymama szerepében látható.

„Amikor Pestre kerültem, akkor kezdtem rájönni: ezen a pályán a népszerűséghez, egy látványosabb karrierhez nem elég a tehetség, a szakmai felkészültség.”

Számos mozi- és tévéfilmben is szerepelt. Első jelentős filmszerepe Bacsó Péter Nyár a hegyen (1967) című filmdrámájában volt, de játszott a Banovich Tamás rendezte Szép magyar komédiában, a Gyöngyössy Imre rendezésében készült Szarvassá vált fiúkban, és ő játszotta Márai Sándor feleségét, Lolát Az emigráns című Dárday István-Szalai Györgyi-filmben. Forgatókönyvírója volt az Oscar-díjra is jelölt Jób lázadása című filmnek.

Művészetéért 1977-ben Jászai Mari-, 1996-ban Déryné-, 2000-ben Szent István-díjat kapott. 2002-ben a Győri Nemzeti Színház örökös tagja lett. 2006-ban Gundel Művészeti Díjjal, 2007-ben VoxCar-díjjal tüntették ki. 2011-ben érdemes művész címmel, 2016-ban a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti-díjával ismerték el. 2013-ban arany diplomát kapott 50 éve színművész szakon végzett hallgatóként. A Kossuth-díjat 2019-ben kapta meg.

(Via Színház.org, MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X