Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Az ő élete a játék volt - Tábori Nórára emlékezünk

Az ő élete a játék volt – Tábori Nórára emlékezünk

Tábori Nóra Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1928. június 15-én született Temesváron és 2005. november 23-án hunyt el Budapesten.

- hirdetés -

Tábori Nóra Temesváron született 1928-ban, tízéves volt, amikor édesanyjával Magyarországra költözött. Táncosnőként kezdte pályáját 1942-ben, édesanyja eredetileg járáshibájának javítására íratta tánciskolába. Később Szegeden beiratkozott Both Béla színiiskolájába, ő figyelt fel tehetségére, neki köszönheti, hogy 1943-ban levizsgázott az akkori színiakadémián.

- hirdetés -

Szombathelyen Szalay Károly magántársulatának tagja lett, majd Győrben, Sopronban, Pécsett lépett föl a tánc mellett főként szubrett szerepekben. Első igazi prózai szerepét Szegeden játszotta 1949-ben, Gorkij Ellenségek című darabjában. 1951-ig játszott a Tisza-parti városban, akkor a Vígszínház elődjéhez, a Magyar Néphadsereg Színházhoz szerződött.

A Vígben egy ideig naivákat, munkásnőket játszott, aztán megtalálták a hozzá közelebb álló szerepeket. Kritikusok szerint politikai bombaként robbant 1956-ban az Antigoné egy átdolgozott előadása, amelyben ő alakította a címszerepet.

Nagy darabok nagy szerepeit játszhatta el később: volt Roxane (Rostand: Cyrano), Pearce-né (Shaw: Pygmalion), Kvasnya (Gorkij: Éjjeli menedékhely), Orbánné (Örkény: Macskajáték). Legnagyobb sikere talán Jónásné alakítása volt Csurka István Házmestersirató című darabjában.

Számos filmben is játszott, így a Merénylet, az Esős vasárnap, a Jó estét nyár, jó estét szerelem, A Pendragon legenda, a Szépek és bolondok, az Abigél, az Uramisten, az Ámbár tanár úr és a Sztracsatella című alkotásban.

Szívesen játszott rádióban és televízióban is. Humorára a kabaré világában is felfigyeltek, Máthé Erzsivel a Juliska, Mariska közös jeleneteiben egyszerű, szókimondó asszonyságot formált meg. A 77 éves korában elhunyt színésznőnek a kertészkedés és a zenehallgatás volt a kedvenc időtöltése.

Ide kapcsolódik:
93. születésnapját ünnepli Máthé Erzsi

Jászai Mari-díjas lett 1957-ben és 1961-ben, érdemes művész 1975-ben, kiváló művész 1981-ben. 1992-ben elsőként részesült életművéért a Pro Comedia-emlékdíjban. 1994-ben megkapta a Kossuth-díjat, az országos színházi találkozó díját és a Ruttkai Éva-emlékdíjat.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.