Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik Fejes Rita, Irinyi Tamás, Káel Csaba és Kokas Katalin látogat a Papageno...

Fejes Rita, Irinyi Tamás, Káel Csaba és Kokas Katalin látogat a Papageno Klasszik műsorába

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása június 20-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Fejes Ritával, Irinyi Tamással, Káel Csabával és Kokas Katalinnal.

- hirdetés -

Fuss címmel forgattak fesztiválozó rövidfilmet a családon belüli erőszak témájában. A 10 perces film ötletadója és szereplője Fejes Rita színésznő, aki a témában többszörösen is érintett. A film operatőre Szirák Tamás. A rövidfilm elkészítésének célja, hogy a tényleges számadatok bemutatásával felhívják a figyelmet arra, hogy minden ötödik nő rendszeres bántalmazásnak van kitéve hazánkban és Európában, hetente 1-2 nő hal meg emiatt itthon. Százezres tétel azon gyerekek száma, akik testi- lelki-szexuális terror áldozatai, havonta közülük egy meghal, csak mert otthon bántalmazzák. A készítők számára az üzenet a fontos: hogy lehet mit tenni hétköznapi emberként is. Át lehet menni a szomszédba, helyre lehet tenni az illetőt, lehet értesíteni az ismerősöket, mert sokszor ez rengeteget számít. A Szelíd Motorosok a Zaklatások Ellen mára közel 1000 fős csapata 2016-ban kelt útra azért, hogy a félelemben élőknek segítsen. Civilekről, önkéntesekről van szó, akiket bármikor elérnek azok, akik rettegnek bizonyos személyektől,  akár bántalmazó partnerüktől, családtagjuktól. Fejes Ritát arról is kérdezzük, milyen filmes eszköztárral dolgoztak, és mi volt a személyes missziója?

- hirdetés -

Az ismert Arany-ballada, A walesi bárdok üzenete örök érvényű: mindig voltak és lesznek olyanok, akik akár életük kockáztatása árán is szót mernek emelni a szabadságért. Karl Jenkins kantátája ezt az üzenetet dolgozta fel Irinyi László közreműködésével. Karl Jenkins a ma világszerte legtöbbet játszott kortárs brit komponista, aki ráadásul walesi születésű. A hetvenes évek Montreux-i Jazzfesztiváljainak egykori üstököse Magyarországon most mutatkozik be először, ráadásul rögtön egy új, nagyszabású szimfonikus művével, amelyet épp az Arany-ballada ihletett. A budapesti ősbemutatón egy erre az alkalomra alakult 160 fős angol-magyar-walesi vegyeskar, neves szólisták és a MÁV Szimfonikus Zenekar működik közre a szerző vezényletével. A darab angol nyelvű ősbemutatója 2011-ben volt a Müpában, de walesi nyelven láthatta a közönség Walsben és angolul New York-ban, a Carnegie Hallban. A walesi bárdok egyik zeneszerzője, Irinyi László nemrég elhunyt, így a zenemű magyarországi gondozását most testvére, Irinyi Tamás végzi, akitől azt is kérdezzük, hogyan került kapcsolatba László a darabbal és Karl Jenkinssel, és mi volt ennek a heroikus munkának az érdekessége és jelentősége?

A Wagner-rajongóknak a koronavírus-járvány ellenére sem kell nélkülözniük az immár hagyományosnak mondható Wagner-napokat a Müpában.  A Müpa Home közvetítései jóvoltából ugyanis, a Budapesti Wagner-napok eredetileg tervezett időpontjaiban, június 18-án, 19-én, 20-án és 21-én láthatják-hallhatják otthon, fotelben ülve, kávéval a kezükben A nibelung gyűrűje négy részét, s ezt követőn további három estén, 24-én, 26-án és 27-én három másik művet: A nürnbergi mesterdalnokokat, A bolygó hollandit és a Tannhäusert. A Ring négy előadását a 2015-ös és a 2016-os nyár produkcióiból válogatták. Így a közönség mindjárt három Wotannal is találkozhat Egils Silins, Johan Reuter és Tomasz Konieczny személyében. Brünnhildeként Evelyn Herlitzius, Elisabet Strid és Irene Theorin hangjában és alakításában gyönyörködhetünk, Siegfried szerepében Daniel Brenna és Stefan Vinke toppan energikusan a zenekedvelők nappalijába. A változatosság gyönyörködtet – így válik a veszteség nyereséggé. A Mesterdalnokok emlékezetes 2013-as premierjének hősei közül elég James Rutherford formátumos Sachsát és Bo Skovhus legendássá vált, bravúros Beckmesserét említenünk, a 2015-ös Hollandiból Rutherford és Strid Hollandi–Senta-kettősét, a 2018-as Tannhäuserből Stephen Gould alakítását a címszerepben. A koncertsorozatról Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját kérdezzük.

Fellélegzés címmel augusztus 20. és  30. között rendezik meg idén a Fesztivál Akadémia Budapest koncertsorozatát. A különleges körülményekhez alkalmazkodó fesztiválon fellépő művészek hagyományosan mesterkurzusokat is tartanak országszerte, és a programsorozat új kezdeményezéseként december 3. és 6. között Miskolcon rendezik meg a Kelet-közép Európai Hubay Jenő Hegedűversenyt. A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított kamarazenei fesztivál koncertsorozatára hatvan művész – ötven zenész és tíz színész – mondott igent Perényi Miklóstól és Ránki Dezsőtől Rados Ferencen és Boldoczki Gáboron át Baráti Kristófig és az Amadinda Ütőegyüttesig. Az idén elmaradt Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny helyett a Fesztivál Akadémia Budapest új kezdeményezéseként december 3. és 6. között Miskolcon megrendezik a Kelet-közép Európai Hubay Jenő Hegedűversenyt, amelyre húsz év alatti hegedűsök jelentkezését várják Magyarországról, a szomszédos országokból és a visegrádi négyek országaiból. A tíztagú zsűriben valamennyi országból képviselteti magát egy jelentős hegedűprofesszor, az elnök a Grazi Zeneművészeti Egyetem professzora, Boris Kuschnir lesz. A négy kategóriában kiírt verseny döntősei automatikusan meghívást kapnak a 2021-es IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre. Kokas Katalin Liszt-díjas hegedű- és brácsaművészt arról is kérdezzük, mi kapcsolja össze a fellépő művészeket, és mi az idei Fesztivál Akadémia különlegessége?


A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. június 21-én, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.