Papageno Radio
Címlap Hallgassuk együtt Schubert Negyedikjét! – A Kodály Filharmonikusok koncertjét közvetítjük

Hallgassuk együtt Schubert Negyedikjét! – A Kodály Filharmonikusok koncertjét közvetítjük

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Kodály Filharmónia és a Papageno együttműködésében június 23-án 19:30-kor Schubert IV. szimfóniáját közvetítjük. A Kodály Filharmonikusokat Bényi Tibor vezényli.

A közvetítés linkje

Vezényel: Bényi Tibor

A Kodály Filharmonikusok Debrecen koncertfelvétele 2020. január 21-én készült, a Debreceni Egyetem Aulájában. Az est karmestere Bényi Tibor.

","location":[{"@type":"Place","name":"Kölcsey Központ","address":{"@type": "PostalAddress","streetAddress":"4026 Debrecen, Hunyadi u. 1-3."}}],"organizer":{"@type":"Organization","name":"Kodály Filharmónia Debrecen"},"performer":{"@type":"Person","name":"Kodály Filharmónia Debrecen"},"eventStatus":"https://schema.org/EventMovedOnline"}

kedd23jún(jún 23)19:30csüt25(jún 25)00:00TöbbnaposAjánljuk!Schubert: IV. (c-moll) szimfónia D. 41719:30 - 00:00 (25) Kölcsey KözpontMűfaj:klasszikusTulajdonságok:felvételről,ingyenes címkékdebrecen,kodály filharmónia

Franz Schubert 1816-ban — tizenkilenc éves korában — komponálja a „Tragikus” címmel ismert c-moll szimfóniát. Alázattal fogadta elődei tanításait, de az általa megszülető szépség fénye a távoli jövőbe világított. Kortársai nem voltak képesek hangzásvilága befogadására. Jól jellemzi a kor szellemiségét a híres Mozart-énekes, Johann Michael Vogl néhány sora:

„Valami motoszkál önben, de kevés a komikus elem az alkotásaiban, kicsit lehetne több a szélhámosság a műveiben. Elpazarolja a szép gondolatait, nem törekszik a népszerűségre.”

IV. szimfóniájának jelzőjét maga a zeneszerző is társította művéhez, az erőteljesen érezhető összetorlódó érzelmi pillanatokra utalva. Salierinek egyik levelében így ír:

„Istenhez emelkedjünk fel és ne a szórakoztatást keressük…”

Schubert 31 évet élt. Életében kevés sikert aratva, de hosszú évszázadokra előre üzent legbelsőbb érzelmeit közvetítő, szomorú és őszinte dallamvilágával.

Promóció

X
X