Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Fesztivál Akadémia Később, de mindenképpen megrendezik az idei Fesztivál Akadémiát

Később, de mindenképpen megrendezik az idei Fesztivál Akadémiát

Augusztus 20-30. között tartják az idei Fesztivál Akadémia Budapest koncertsorozatát hatvan kiváló magyar művész részvételével a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken. A „Fellélegzés” címet viselő fesztiválon fellépő zenészek mesterkurzusokat is tartanak országszerte. A FAB új kezdeményezéseként december 3-6. között Miskolcon rendezik meg a kelet-közép európai Hubay Jenő Hegedűversenyt.

- hirdetés -

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított kamarazenei fesztivál az augusztus 15-én lejáró korlátozások után öt nappal a Zeneakadémián veszi kezdetét, amelyen a magyar zenei élet krémje vesz részt. A fesztivál megálmodóinak meghívására összesen hatvan művész, ötven zenész és tíz színész mondott igent Perényi Miklóstól és Ránki Dezsőtől Rados Ferencen és Boldoczki Gáboron át Baráti Kristófig és az Amadinda Ütőegyüttesig. A Fesztivál Akadémia valamennyi koncertjére egységesen, 1000 forintos áron lesznek kaphatók a jegyek.

A teljes műsor június 24-én válik nyilvánossá, a jegyértékesítés július 1-jén indul.

- hirdetés -

Az első négy napon a Zeneakadémia Nagytermében tartanak napi két, egyórás koncertet, 18.00 és 20.00 órától, amelyet az interneten élőben is közvetítenek. Az azt követő napokon kisebb budapesti helyszínek adnak otthont a fesztiválnak. Egyelőre nem tudható, hogy augusztus végén milyen korlátozások vonatkoznak majd a zárt térben rendezett koncertekre, de

a fesztivált akkor is megrendezik, ha a nézők számát maximálják, vagy megszabják a köztük lévő távolságot.

A fesztiválnak hagyományosan részét képezik mesterkurzusok és a 20 év alatti hegedűsök számára kiírt Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny is. Az idén elmaradt hegedűverseny helyett a FAB új kezdeményezéseként december 3. és 6. között Miskolcon megrendezik a Kelet-Közép Európai Hubay Jenő Hegedűversenyt, melyre húsz év alatti hegedűsök jelentkezését várják Magyarországról, a szomszédos országokból és a Visegrádi Négyek országaiból. A tíz tagú zsűriben valamennyi országból képviselteti magát egy jelentős hegedűprofesszor (Magyarországról Perényi Eszter), az elnök a Grazi Zeneművészeti Egyetem professzora, Boris Kuschnir lesz.

A négy kategóriában kiírt verseny döntősei automatikusan meghívást kapnak a 2021-es IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre. Különlegesség, hogy nemcsak a versenyzők, hanem a tanárok is különdíjban részesülhetnek.

Bár nyilvános mesterkurzusokat a járványügyi helyzet miatt nem tartanak a fesztiválon, a felkért művészek vállalták, hogy a 2020–2021-es tanévben a FAB szervezésében két-két mesterkurzust tartanak magyarországi és határon túli zeneiskolákban, konzervatóriumokban és zenei egyetemeken, összességében tehát

több mint száz mesterkurzussal gazdagodik a magyar zenei élet a következő tanévben.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.