Papageno Radio
Tánc Milyen egy élő táncelőadás, ha betartják az egészségügyi előírásokat?

Milyen egy élő táncelőadás, ha betartják az egészségügyi előírásokat?

Írtunk már arról a Papagenón, hogy a koronavírus-járvány alatt újra megnyithatnak Iránban az autós mozik, Németországban és Litvániában kifejezetten autós koncerteket terveznek, és az Angol Nemzeti Opera is a saját autóiban ülő nézőkre számít szeptembertől egy új projektben. Amerikai koreográfusok is próbálkoznak járványkompatibilis élő táncelőadások készítésével.

Seattle-ben egy helyi társulat, a LanDforms készített egy különleges előadást. Az autóban ülők telefonhívásra indultak el, és előzetesen kaptak egy digitális térképet, bejelölve rajta különböző helyszíneket, illetve egy soundtracket dalokkal, versekkel, néhány hangpostaüzenettel és titokzatos nyomokkal. A közönség ezeket követve autózott át a városon az előadásban részt vevő táncosok otthonaihoz, akik a házak teraszán, kertjében, erkélyén, tornácán, verandáján adták elő az etűdöket.

Ide kapcsolódik:
Ilyenek lesznek a színházak a koronavírus-járvány után?

Jacob Jonas még áprilisban kezdett el gondolkodni a darabon, amikor orvos barátai azt jósolták neki, 12-18 hónapig biztosan nem lesznek élő rendezvények. A koreográfus  korábban utcai performerként is dolgozott, ezért pontosan tudta, hogyan lehet a betonon biztonságosan táncolni, illetve hogyan lehet nem hagyományos helyszínen közönséget építeni. Így jött létre az előadás, amit a kaliforniai Santa Monica repülőtér parkolójában mutattak be. 35 autó vehetett részt rajta, az autóban ülők létszámát nem korlátozták, de előzetesen 12 oldalas instrukciólistát kaptak többek között arról, mikor kell érkezni, mikor kell felkapcsolni a reflektorokat, és milyen egészségügyi biztonsági előírásokat kell betartani.

Ide kapcsolódik:
Lehet-e operát játszani egy autós moziban?

A koreográfushoz 16 táncos csatlakozott, a próbák az előadás helyszínéhez hasonlóan parkolókban folytak. Mindenki két-három szólót kapott, és voltak mozdulatok, amit – megfelelő távolságra egymásról – mindenki végrehajtott. Az előadás előtt a résztvevőket tesztelték. A járművek felhúzott ablakkal, négyméteres körben álltak fel, és mindenki felkapcsolta a reflektort. (A nézőknek kötelező volt a maszkviselés.)

Ide kapcsolódik:
Válságból előrelépés – Íme, a kulturális szektor lehetőségei a járvány időszakában

Háromszáznál többen jelentkeztek, hogy szeretnék megnézni a produkciót, közülük sorsolták ki a közönséget. 100 dolláros adományt javasoltak autónként, végül 4000 dollár gyűlt össze. A nézők taps helyett villogó reflektorokkal fejezték ki tetszésüket. Bár a hatóságok hivatalosan nem engedélyezték az előadást, Jacob Jonas bízik abban, hogy a gerillaprodukció sikere és a felvételek meggyőzik a város vezetőségét arról, hogy a forma teljesen biztonságos.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Robert Schulman (@westsider54) által megosztott bejegyzés,

(Crosscut, Dance Magazine)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!